När nördarna måla fan på väggen!

”Detta är början på slutet” ”Vad har de nu hittat på för tok” ”Traditioner bryts” När Mackmyra presenterade sin nyhet att de hade skapat en whisky med hjälp av AI – Artificiell Intelligens så briserade en bomb bland alla whiskynördar.

Kanske beror stormen i vattenglaset en del på att Mackmyra var lite luddiga i sina första pressreleaser kring denna process. Man nämnde att man hade samarbetat med Fourkind och Microsoft för att blanda till en ny whisky men förklarade inte processen tillräckligt väl för att lugna massorna.

Angela D’Orazio, som är Master Blender på Mackmyra, förklarade till och med i diskussionstrådar i whiskygrupper på facebook hur de hade arbetat och vad denna AI egentligen hade gjort, men diskussionerna gick ändå vilt till.

Under September så lanserades denna ”AI” whisky – Mackmyra Intelligens och världspressen bjöds in till Gävle och destilleriet för en presentation av konceptet och provsmakning av whiskyn.

På plats var även högt uppsatta personer inom Microsoft såväl som programmeraren från Fourkind som har skapat denna artificiella Whisky Blendern, som har tagit fram recepten som ligger till grund för denna nya utgåva.

Det de har skapat är tre olika system som arbetar tillsammans men ändå är kritiska till varandras resultat. Datan de har matat in dessa system är baserade på alla tidigare buteljeringar som Mackmyra har släppt, alla priser de har vunnit, en mängd recensioner samt försäljningsstatistik. De har sedan försett systemet med alla tillgängliga fat som finns i lager och så har mjukvaran börjat arbeta.

Resultatet är flera tusen olika recept som sedan Angela med flera har gått igenom och valt ut en handfull som ser väldigt intressanta ut. Hon har sedan blandat till dessa recept och utvärderat om detta skulle vara möjligt att buteljera.

Låter det farligt än så länge? Hör du tonerna av John Williams musik till Terminator eka mellan öronen? Inte? Jag anade det!

Att använda ”ny” teknik till nya användningsområden är inget nytt för någon industri och då särskilt inte whiskyindustrin. Det finns ju en orsak till att nästan ingen har kvar egna mältningsgolv längre.

Hur togs denna Mackmyra emot då av kritiker och konsumenter? Ja, många anser att det är den bästa buteljeringen som har släpps från detta svenska pionjärdestilleri på många år. Och jag håller med den skaran.

Denna teknik är inget som kommer att ta över Master Blenderns roll eller att whisky kommer att göras av robotar. Det är ett komplement i produktionen som kan, möjligtvis, hjälpa till som ett bollplank i planeringsstadiet.

Om ny teknik skrämmer dig så akta dig för att köpa en ny bil, telefon eller TV m.m.