Springbank 12 yo Cask Strength gör ett återtåg!

Springbank är på många sätt ett alldeles enastående destilleri, unikt säger alla, eget säger en del. Man kompromissar sällan, eller aldrig, och gör sin whisky på ett sätt som egentligen ingen annan gör numera.

Att man håller fast vid den gammaldags golvmältningen, trots att den är kostsam, besvärlig och svår att styra, är bara en sak som gör destilleriet speciellt. Detsamma gäller destilleringen, de lokala råvarorna, den kustnära lagringen och till och med marknadsföringen där man unikt nog jobbar med tre olika varumärken beroende på hur man destillerat den specifika whiskyn. Men om vi lämnar rökiga, dubbeldestillerade, Longrow och orökta, trippeldestillerade, Hazelburn därhän, så är Springbank i sin ursprungliga stil kanske den mest fascinerande av de tre.

Vad det är som gör Springbanks husstil så speciell är inte lätt att veta, säkerligen är det många faktorer som samverkar, men faktum är att den robusta, kryddiga och lite ruffiga stil som är Springbanks alldeles egna fingeravtryck inte lyckats kopieras av andra destillerier.

Naturligtvis spelar den havsnära lagringen in. Idag lagras mycket whisky i stora centrala lagerhus långt från destillerierna, vilket suddar ut betydande delar av den genuina husstilen. Springbank har inte ett enda fat någon annanstans än i Campbeltown där de ligger och tar åt sig av den speciella miljö och atmosfär som bara finns i den historiska lilla whiskystaden längst ner på Kintyrehalvön. Troligen är det därför som man ofta kan läsa om både sälta och jod i Springbanks smaknoter. Den mycket speciella hybriddestilleringen där både dubbel- och trippeldestillering förenas bidrar på sitt sätt till den unika husstilen.

Springbank har länge haft ett extra gott förhållande till Sverige. Kanske hör det ihop med att många svenska whiskyentusiaster passade på att köpa fat från destilleriet under 90-talet? Den möjligheten hör emellertid till det förflutna. Numera är det oftast huggsexa om buteljeringarna och Springbank säger sig inte ha sålt några fat till vare sig privatpersoner eller brokers sedan tidigt 2000-tal.

Årets upplaga av Springbank Cask Strength har lagrats på 60% bourbonfat och 40% sherryfat. Buteljerades i våras med styrka på 54,1%.

Springbank 12 Years Cask Strength, bottled 2023, 54,1%

Säljstart: Torsdag 24 augusti, webblansering kl. 10:00 – 12.00
Artnr: 11410-01
Pris: 879 kr
Volym: 70 cl
Alkoholhalt: 54,1%
Ursprung: Campbeltown, Skottland
Typ: Campbeltown Single Malt Scotch Whisky
Producent: J&A Mitchell & Co. LTD
Destilleri: Springbank Distillery
Buteljerad: 2023
Destillation: Två och en halv destillation
Ålder: 12 år
Årgång: Anges ej
Råvara: Egenmältat, medelhårt rökt malt, 12-15 ppm
Vatten: Crosshill Loch
Fat: 60% Bourbonfat, 40% Sherryfat
Jäsning: 72–110 timmar
Angels share: Ca 2%
Övrigt: Ej kylfiltrerad, inga tillsatta färgämnen
Totalt antal flaskor: Anges ej
Antal flaskor till Sverige: 234 fl.