Äntligen släpps Isle of Harris: The Hearach

Isle of Harris är internationellt känt för sin ikoniska tweed-produktion, men nu har den första singelmalten från denna yttre Hebridernas ö anlänt till Sverige – Isle of Harris: The Hearach

Namnet ”Hearach” härstammar från det skotsk-gaeliska namnet för en infödd invånare på Harris, vilket är passande eftersom det är uteslutande Harris-bor som har producerat denna whisky, enligt Simon Erlanger, VD för Isle of Harris Distillers.

– Isle of Harris: The Hearach har varit på gång i så många år nu. Vi är glada över att äntligen få dela den med världen. Det är en läcker singelmalt som kapslar in känslan och smaken av livet på Harris. Men framför allt har den skapats med öns framtida tillväxt i åtanke – från sysselsättning till bredare stöd för öns ekonomi.

Destilleriet, grundat 2015, är det största arbetsgivaren på ön med 45 anställda. Festen den 22 september var en traditionell ’ceilidh’ med sång, dans, läcker mat och självklart, whisky.

Evenemanget var präglat av lokal kultur och utgjorde en möjlighet för Harris-gemenskapen att förenas, särskilt för de skickliga väverskorna som ansvarar för att skapa de berömda tweed-tygerna från ön.

Den andan strävar destilleriet efter att överföra till sin whisky. Efter att ha genomgått destillering i italienska Frilli-pannor, lagring i utvalda ekfat på ön och slutligen sammansättning av ”Hearachs” präglas whiskyn av öns unika karaktär. Blandningen beskrivs som komplex och karaktärsfull.

De första sju batcherna av The Hearach Single Malt utgör grunden för den första releasen, som omfattar 13 000 flaskor. Maltet är lättrökt med ett fenolinnehåll på 12-15 ppm, jämförbart med Ardmore eller Benromach på fastlandet.

Fatmixen består huvudsakligen av 1st fill bourbon barrels från Buffalo Trace (64%) och Heaven Hill (21%), samt oloroso sherryfat (11%) och fino sherry butts (4%). Whiskyn har mognat i över 4 år och avslutas med tre månaders vila i stora sherry butts innan buteljering. De första flaskorna kommer att finnas tillgängliga på Systembolaget från den 23 november, så passa på att prova denna unika smakupplevelse.

Isle of Harris: The Hearach

Batch: HE 00001 23
Alkoholhalt: 46%
Pris: 899:-
Artikelnummer: 41534
Lanseras: 24 november kl. 10:00