Ardbeg lanserar intensiv och rökig whisky – Ardbeg Wee Beastie

Det skotska destilleriet Ardbeg lanserar en ny 5-årig whisky. Ardbeg Wee Beastie har en intensiv och kraftfullt rökig smak, som sägs komma från myrarna på ön Islay i Skottland.

Från och med oktober får whiskyälskare chansen att prova den nya smakupplevelsen, Wee Beastie, som är det nyaste tillskottet i Ardbegs fasta sortiment. Trots en relativt kort lagring på bara fem år begränsas inte den livliga, intensiva och tungt rökiga upplevelse som whiskyn bjuder på.

Ardbegs destilleri har en historia av att utforska oförklarliga legender i sina tappningar, från mystiska sjöodjur till kusliga varelser i Skottlands dalar. Nya Ardbeg Wee Beastie är inget undantag. Whiskyns väsen sägs komma direkt från myrarna på Islay och förklaras som en ”monster-dram av whisky med ett formidabelt bett”.

Ardbeg Wee Beastie har mognat i fat som tidigare använts för bourbon och Oloroso-sherry, vilket har medfört intensiva aromer av krossad svartpeppar, färsk tallkåda och starka toner av rök. En smakupplevelse bestående av choklad, kreosot och tjära. Hos Ardbegs chef för whiskyproduktion finns ett stort förtroende för att det senaste tillskottet kommer göra Ardbegs finsmakare nöjda.

– Jag tvivlar inte på att Ardbeg-fans kommer att älska den tungkittlande upplevelsen som Ardbeg Wee Beastie bjuder på. Faten som valts för att ta fram den gör den perfekt för att avnjutas ren eller som läcker huvudingrediens i en kraftfullt rökig cocktail

säger Dr Bill Lumsden, chef för whiskyproduktion på Ardbeg.

– En ny whisky i standardsortimentet är alltid en stor händelse för destilleriet, men Wee Beastie är en mycket speciell dram. Eftersom det är en yngre whisky betyder det att vi kan komma så nära destillationen som det är möjligt. Så det är säkert att säga att det här är en otroligt bra whisky

säger Mickey Heads, dåvarande destillerichef på Ardbeg.

Sedan oktober efterträds Mickey Head av Colin Gordon, som ny destillerichef på Ardbeg. Mickey fortsätter som ordförande för Ardbeg-kommittén.

Ardbeg Wee Beastie har fått äran att bli tilldelad titeln “bästa singel malt Scotch under 10 år” i den prestigefyllda International Whisky Competition (IWC) medotroliga 92,6 poäng.

Ardbeg Wee Beastie kommer finnas tillgänglig i Systembolagets beställningssortiment från och med 5 oktober till ett rekommenderat pris på 449 SEK.

Doft och smak Ardbeg Wee Beastie

Färg: Ljusgyllen
Doft: Mycket klar, fräsch och växtbaserad. En antydan av vanilj, päron, nymalen peppar, honungsglaserad skinka. Starkt turkiskt kaffe och tallkåda. Blandat med vatten förekommer flera örtnyanser som järnört och fänkål tillsamma0ns med anisfrön, gröna äpplen och läder.
Smak: En rik och explosiv smak bestående av choklad, tjära, kreosot och rökt bacon, följt av pastiller, eukalyptus och mer anisfrön.
Finish: En omslutande känsla med inslag av kakao, karamell, salt och kött.
Fat: Bourbon och Oloroso-sherry

Ardbeg Wee Beastie

Alkoholhalt: 47,4%
Systembolaget artikelnummer: 81322
Pris: 449 SEK
Volym: 700 ml
Tillgänglig: På systembolaget från oktober