Första svenska 20 åriga whiskyn – Mackmyra 20 år släpps nästa vecka!

Mackmyra Svensk Whisky presenterar stolt lanseringen av Mackmyra 20 årSveriges första 20-åriga single malt whisky. Detta historiska ögonblick markerar inte bara en viktig milstolpe för destilleriet, utan cementerar även Mackmyra som den svenska pionjären som har banat väg för Sverige som en producent av sprithantverk i världsklass.

Denna unika whisky har åldrats varsamt i hela tjugo år på ex-bourbonfat, 50 meter under jord i Bodås gruva. Whiskyn är resultatet av Mackmyras eleganta recept och det första Reservefatet som fylldes, en historisk händelse som ägde rum den 20 december 2002. Mackmyra No 001 är en single cask, dvs whisky ifrån endast ett och samma fat och buteljerad på fat-styrka den 29 december 2022.

Mackmyra har alltid varit banbrytare när det gäller att utforska och utveckla svenska smaker i whiskyvärlden. Denna 20-åriga single malt whisky är inget undantag. Den har utvecklats under två decennier, vilket har skapat en oöverträffad komplexitet och djup.

Whiskyn uttrycker värdighet, tacksamhet och historia. Denna exklusiva samlarutgåva är resultatet av många människors tro på Mackmyra, våra ambassadörer, våra lojala kunder och inte minst våra stolta medarbetare

Patrick Björsjö, tf VD Mackmyra Svensk Whisky. 

Doft
Doften präglas av malttoner, gammeldags vaniljglass och mogna päron. Bakom dessa söta toner finns inslag av arrak och kryddig citrus. Efter en stund i glaset blir vaniljen mer framträdande med toner av honung.

Smak
En djup fruktighet med päron, äpplen och apelsin. Även distinkta stråk av lakrits och peppar får plats i munnen. Längst bak finns beska toner från ekfatet, likt grapefrukt, som också bidrar till en torr och värmande munkänsla. Sötman representeras främst av vanilj- och chokladtoner.

Eftersmak
Eftersmaken är medellång med tydlig fruktsötma, mild svartpeppar och lätt beska grapefrukttoner. Lakrits och läder kommer sent i eftersmaken tillsammans med ekfatsinslagen.

Mackmyra No 001 lanseras på Systembolagets beställningssortiment den 20 september 2023 i en exklusiv upplaga om 238 flaskor.

Mackmyra No 001

Limiterad till 238 flaskor
Säljstart: 2023-09-20
Artikelnr: 55161
Alkoholhalt: 46,3 %
Pris: 8 000:-