Fuller’s Vintage Ale 2020 är släppt!

Fuller's Vintage Ale

Nu äntligen har Fuller’s Vintage Ale 2020 anlänt till Systembolaget! Många är vi som köper dessa magiska ales varje år för att spara till kommande njutningsstunder – det är nämligen så att efter några års lagring så utvecklas oftast dessa Vintage Ales fantastiskt bra.

Ända fram tills nyligen, då trenden med mikrobryggerier och hantverksöl tog fart, så verkade det som att craft brewing i London hade hamnat i en nedåtgående spiral. Den enda koppling till Londons storhetstid, som då inte bara navet i det brittiska imperiet utan också den största öl producerande staden i världen, är just Fuller´s.

Fuller’s har en bryggerihistoria som stäcker mer än 205 år tillbaka i tiden då dagens Griffins Brewery byggdes år 1815 i Chiswick i västra London, alldeles intill den välkända floden Themsen. Men att brygga öl på denna plats hade sina anor ända tillbaka till 1650-talet då det fanns ett brygghus i trädgården vid Bedford House nära Chiswick Mall. 1701 startade det första kommersiella bryggeriet av en Thomas Mawson och den första ur familjen Fuller kom in i verksamheten först 1829. Att det anges att Fuller´s grundades år 1840 beror på att det var då John Bird Fuller släppte in två kompanjoner i verksamheten, Henry Smith och dennes svåger John Turner.   

Fuller's Vintage Ale 2020
John Bird Fuller, Henry Smith och John Turner

Att fortsätta med traditionerna

Om vi raskt hoppar fram i historien till tidigt 1970-tal så ser det ganska dystert ut i ölvärlden. Nästan alla stora bryggerier hade övergett att använda de traditionella teknikerna att fermentera sin öl på fat och tappade nu istället den färdiga produkten direkt på kegs för leverans till kund.

Fuller ´s var ett av de får bryggerierna som fortsatte med den traditionella ’Cask Ale’ stilen – och detta har visat sig var ett vinnande koncept. Få saker är så absolut brittiskt som att njuta av en Real Ale på en pub i London.

Fuller's Griffin Brewery
Fuller’s Griffin Brewery i Chiswick – västra London.

Det som händer med ölet i fatet när det får långsamt fermentera är att jästen inte bara sakta tuggar i sig sockret och omvandlar detta till alkohol samt tillför en mjukar kolsyra – den rundar också av kanterna på ölet och levererar en djupare smakupplevelse.

För oss som inte bor i Storbritannien och som dessvärre också genomgår en pandemin just nu så är det ju ganska svårt att få uppleva dessa magiska stunderna på pubarna i London så finns det lite tröst att hämta.

Fuller’s Vintage Ale som nyligen släpptes på Systembolaget ger den mest inbitne anglofilen hopp! Fuller’s Vintage Ale 2020 är i stort sett samma sak som en Real Ale – fast på flaska. Här tillför man jästen i flaska istället och låter den aktivt omvandla socker till alkohol och skapar fascinerade smaker i processen. Fuller’s Vintage Ale ett barley wine som idag är vida känt för sina enormt djupa smaker.  

Idag ses det som en av världens bästa öler och flaskor från de tidigaste årgångarna säljs på auktioner världen över. Men det var inte alltid en självklarhet för Fuller´s att de skulle pyssla med denna typ av öl.

Fuller’s Vintage Ale lanseras 1997

Reg Drury
Reg Drury i mitten.
Fuller'a Vintage Ale 2020

Även om Fuller’s höll på traditionen när det kom till fatöl så filtrerade de och pastöriserade sitt flasköl under årtionden. Just Vintage Ale berättar historien hur deras syns på saken förändrades. Reg Drury som 1995 var Head Brewer på Fuller’s blev tillfrågad om han kunde ta fram en öl för att fira företagets 150 åriga historia.

Han satte ihop ett recept som, även om det inte var historiskt korrekt, skulle spegla hur de producerade öl då vid bolagets bildande 1845.

Receptet och ölet fick namnet 1845 – och det var ett opastöriserat öl som fick en andra fermentering i flaskan. Fuller´s ’1845’ rönte stora framgångar och två år efter att Reg hade skapat det fick marknadsföringsavdelningen på Fuller’s en idé. De ville skapa en årlig serie där endast de bästa råvarorna under året skulle användas – en bästa maltsorten och den bästa humlesorten.

Som grund till den första årgången använde Reg en av destilleriets storsäljare och mest uppskattade produkter – deras pastöriserade barley wine Golden Pride. Men han ändrade receptet en aning och använde endast de bästa ingredienserna samt tillsatte jäst för en andra fermentering i flaskan. De valde att kalla detta släpp för Vintage Ale och varje flaska levererades i en snygg presentbox – och så föddes Fuller´s Vintage Ale serien!

Årets Fuller’s Vintage Ale 2020 är skapad av enbart brittiska råvaror där de använde dubbelrostad Crystal (DRC) malt från East Anglia samt humlesorterna Jester och Godiva från Hertfordshire.

Fuller’a Vintage Ale 2020

Storlek: 500 ml
Alkoholhalt: 8,5%
Pris: 69:90:-
Finns här på Systembolaget