Japanska Kurayoshi 8 årig Pure Malt kommer till Sverige

Japansk maltwhisky blir alltmer sällsynt utanför Japan. På Systembolagets hyllor står mest blended whisky. Kurayoshi är en ny maltwhisky-serie med vällagrade utgåvor. Yngst är 8-åringen som också har den piggaste smaken.

Kauro Matsui byggde sitt destilleri 2015 i den lilla staden Kurayoshi i Tottori-prefekturen. Namnet betyder ”den gröna staden vid vattnet.” Whiskyfabriken står intill Japanska havet med de väldiga Daisen-bergen i ryggen.

14% av regionen är klassat som naturreservat med frodig grönska, floder och sjöar samt en dramatiskt brant kustlinje. Man kunde nästan ha varit i Skottland om det inte vore för det subtropiska klimatet med temperaturskillnader på 40˚C över året.

Det är här Kauro Matsui lagrar sina whiskyfat. Temperatursvängningarna skapar intensiva smaker med ett överflöd av estrar vilket är den japanska whiskyns kännetecken – massor av fruktiga toner.

Själva maltspriten är inköpt från andra smådestillerier runt om i Japan. Faten har sparats i väntan på att det egna destilleriet ska komma igång. Den gamla whiskyn säljs för att finansiera produktion av ny whisky. Lagret av 8-årig maltwhisky är självklart begränsat och beräknas räcka i 2-3 år.

– Det finns många olika japanska whiskys nuförtiden, säger grundaren Kauro Matsui. Vi skiljer oss från de andra genom att vi kan sätta ut åldern på etiketten. Flaskorna innehåller uteslutande japansk whisky.

Whiskytillverkning är inte reglerad i lag i Japan vilket gör det tillåtet att sälja skotsk bulkwhisky under japansk flagg. Men Kurayoshi-utgåvorna innehåller alltså bara whisky gjord på inhemska smådestillerier. Sekretessavtal förhindrar att källorna avslöjas.

– Det nya destilleriet ligger i Kurayoshi. Vi vill göra namnet känt för att på sikt kunna marknadsföra singelmaltwhisky under destillerinamnet. Maltkornet till den här 8-åringen är rökigt vilket märks på smaken.

Smaken beskrivs som söt och fruktig med viss kryddighet. Mot slutet kommer röktoner påminnande om rökt korv. Eftersmaken är lättsam och behagligt sötrökig. Själv dricker Kauro Matsui den 8-åriga whiskyn i en highball-drink med is och sodavatten samt en skvätt sockerlag.

Kurayoshi 8 år 43% säljs i Systembolagets beställningssortiment. Artikelnummer 40546. Pris 859 kr.

På Systembolaget finns också Kurayoshi 12 år och 18 år samt Matsui Mizunara Cask som är den första releasen från det egna destilleriet.