Okayama Japanese Single Malt Whisky

Även om Japan har vuxit som whiskyland så är det bara ett fåtal av alla landets producenter som vi känner till här i väst. Yamazaki, Suntory och Nikka låter förmodligen bekant, men hur är det med Asaka, Kurayoshi och Miyashita?

Nyligen klubbades en lagändring i Japan som gör att reglarna vad som får kallas just Japansk whisky blir hårdare. Tidigare har whisky som har importerats i bulk och sedan blivit buteljerat i Japan fått klassats som Japansk whisky.

Då flera stora destillerier ägs i Skottland ägs av Japanska företag så har en stor del av deras produktion skeppats vidare till Japan för att bli buteljerad som hypead Japansk whisky. Ben Nevis är förmodligen det mesta kända fallet.

Men Miyashita Distillery, som är producenten bakom Okayama Single Malt som vi provar här, är till 100% japanskt. Här har man producerat Sake i mer än 100 år och 1994 började de även att brygga öl. Ölbryggningen växte till att de började experimentera med att destillera de humlerika ölsorterna och 2011 installerades tyska kopparpannor. Förutom sake, öl och whisky producerar de också likörer, ume och shochu.

Okayama Japanese Single Malt Whisky 40%

Doft: Tydlig doft av te, svagt bränd smörkola med en torr kalkighet. Fräscht pennspån men efter en stund träder nedtonade fruktiga toner fram med främst citrus och lime.

Smak: Ganska lätt i smaken med en viss fruktighet. Citrusen återkommer men nu även med gröna äpplen och grapefrukt. Smörkolan återkommer men nu med en tydliga sötman istället.

Finish: Kort finish med en del syrlig fruktighet där grapefrukt är den dominerade noten.

Sammanfattning: Detta är inte någon traditionell Single Malt utan en whisky som verkligen utmanar dina förutfattade meningar om vad whisky kan vara. Intressant och spännande, dock ingen Wow-upplevelse…

Artnr: 40853-01
Pris: 1 622 kr
Alkoholhalt: 40%
Ursprung: Okayama, Chugoku, Honshu, Japan
Typ: Japanese Single Malt Whisky
Destilleri: Miyashita Shozu
Råvara: Mältat korn från Okayamaregionen
Jäsning: Sake-jäsning vid låg temperatur
Destillerad: Dubbeldestillerad i tysktillverkade potstills
Vatten: Underjordiska flöden till Asahigawa River, från 100 meter under markytan
Ålder: Anges ej, dock minst 3 år
Fat: Brandyfat
Antal flaskor till Sverige: 159 fl.