Glen Moray Distillery

I norra delen av området Speyside i Skottland ligger staden Elgin. Grunden för staden lades redan på 1000-talet då en borg byggdes här. Borgen utgjorde år 1291 den nordligaste gränsen för den då engelska delen av Skottland. Efter att skottarna vann slaget vid Bannockburn 1314 så raserades den.

Elgin har således länge varit en betydande knytpunkt i denna del av Skottland och är så till denna dag då den är ett viktigt nav även inom whiskyindustrin.

När bryggeriet, som idag är destilleriet Glen Moray, byggdes så gjordes det i utkanten av staden. Faktiskt den plats som valdes var just där Elgins galgar en gång hade stått.

Men det primära skälet för att placerat ett bryggeri på just denna plats var närheten till det ständigt strömmande vatten från floden Lossie. Från den fick man tillgång till både el såväl som färskt vatten. Genom åren så har staden vuxit och idag är Glen Moray innästlat bland bostadhus.

Från bryggeri till destilleri

År 1897 när bryggeriet byggdes om till destilleri så var det i ett skede då en whiskyboom pågick. Dessvärre så tog denna boom slut runt sekelskiftet och resultatet var att destilleriet stängdes år 1910. Under drygt 13 år så stod destilleriet tomt fram till 1923 när Macdonald & Muir, som redan då ägde Glenmorangie Distillery i Tain, köpte det.

Macdonald & Muir var en välkänd vin- och sprithandlare på denna tid och de kände till vilken kvalitet som Glen Moray hade på sin whisky. Med denna kunskap så valde de att 1924 buteljera en 27 årig Glen Moray från 1897 som såldes enbart på destilleriet. Idag är inte det något speciellt, men 1924 var det högst anmärkningsvärt då det var i en tid då Single Malt Whisky inte var i någon högre efterfrågan.

Förutom ett kort avbrott under andra världskriget så har destilleriet hållit en kontinuerlig produktion vilket resulterade i att under 1956 så byggdes nya lagerhus för att tillgodose det växande lagret av fat. Faktum är att under 50-talet var Glen Moray i en väldigt expansiv fas då de också säkrade tillgången till lokalt odlat korn då de köpte gården Gallowcrook Farm – en av de lokala gårdarna som hade levererat korn till destilleriet ända sedan starten 1897.

Under denna tid utökade de också antal pannor och gick från två till fyra samt så byggde de ett helt nytt pannhus där dessa kunde husera. I samband med detta växlade de också över sin värmeproduktion från kol till olja. 1958 så byggde de också en egen mältningsanläggning med en Saladinlåda och de kunde då dubblera sin produktion. När 50-talet rullade över till 60-tal var Glen Moray ett av de mest moderna destillerierna i Skottland.

De mältade sitt eget korn dock i endast 20 år och avvecklade den verksamheten redan 1978.

Nya ägare

1996 så byter Glen Moray´s ägare namn från Macdonald & Muir till Glenmorangie. Och även om Dr Bill Lumsden hos Glenmorangie Distillery var tidig med att experimentera med olika fat för finishar så var Glen Moray´s Master Distiller Edwin Dodson ännu tidigare. 1999 så lanserade han de två första buteljeringarna med Wood Finish från Glen Moray, det var Chardonnay och Chenin Blanc – dessa mottogs med stående ovationer inom hela branschen. Han hade lyckats trolla fram otroligt fruktiga och spännande smaker med denna extra lagring i andra fat.

LVMH prissatte Glen Moray aggressivt i samma grupp som billigare blends.
Försäljningen gick lysande men varumärket kördes i botten.

2004 säljs hela Glenmorange Co till det franska lyxföretaget Louis Vuitton Moet Hennessy – LVMH. I och med detta köp så äger LVMH Ardbeg, Glenmorangie samt Glen Moray och dessvärre så blir detta inte till en bra upplevelse för Glen Moray. Destilleriet blir LVMH’s budgetmalt i sammanhanget och prissätts aggressivt i samma prisgrupp som billigare blended whisky. Försäljningen går naturligtvis lysande men vinsterna och framförallt Glen Morays varumärke körs i botten.

2005 så går Glen Moray´s Master Distiller Edwin Dobson i pension efter mer än 20 år vid pannorna och Graham Coull tar vid i hans ställe. Graham är fantastiskt nog endast den femte Master Distiller i ordningen sedan destilleriets start år 1897. Graham anammar Glen Moray´s ohämmade experimentlusta och fortsätter att utforska nya vägar man kan gå för att utveckla whiskyn.

La Martiniquaise

Under 2006 så visar det franska företaget La Martiniquaise intresse för att eventuellt köpa destilleriet av LVMH och ett köpeavtal tas fram. Det dröjer dock ända fram till 2008 innan affären går i lås och destilleriet byter ägare för blott tredje gången i sin 111-åriga historia.

Kort om La Martiniquaise

Företaget grundades redan 1934 men det dröjde ända fram till 1969 innan de gav sin in i den Skotska whiskybranschen. Det var då de lanserade sin blended whisky Label 5.

1981 så grundade de företaget Glen Turner Blending Company i ett steg för att hantera sina varumärken Label 5 samt det nya Glen Turner Pure Malt. De bytte namn på företaget 2001 till Glen Turner Distillery och påbörjade en expansiv fas inom Skotsk whisky.

2004 så expanderade de ytterligare med att starta ett nytt företag beläget i Bathgate, Edinburgh – First Blending Company. Ett enormt bygge på 28 hektar som innefattar lagring, blending samt buteljering. Som en del i denna expansion så köpte de Glen Moray 2008. Vid tidpunkten för köpet så hade de redan börjat bygga sitt eget graindestilleri i Bathgate – Starlaw Distillery vilket idag förser deras blends Label 5 samt Sir Edward´s med grainwhisky.

I och med öppnandet av Starlaw Distillery så ändrades också företagsnamnet till Glen Turner Company.

La Martiniquaise syfte med köpet var att säkra tillgången av Single Malts för sina egna blended whisky märken såsom Label Five och Glen Turner. Man kan nämna att 2018 så köpte La Martiniquaise även varumärket Cutty Sark från Edrington så de är idag en stor spelare på den internationella whisky- och spritmarknaden.

Att La Martiniquaise köpte Glen Moray verkar enbart ha haft en positiv effekt på allt som rör destilleriet. De gick från att vara ett doldisdestilleri i LMVH stora portfölj till att vara det enda skotska destilleriet i La Martiniquaise portfölj.

Sedan 2008 så har de utökat med nya washbacks samt ytterligare två pannor vilket också har möjliggjort att de har ökat kapacitet med mer än 40%.

Glen Moray Peated

Glen Moray producerade sin första batch med rökig råsprit 2009.

Idag är den whiskyn, Glen Moray Peated Single Malt, en försäljningssuccé och en av Systembolagets mest prisvärda Single Malt.

Art nr: 446 | Pris: 299:-
70 cl

De producerade sin första batch med rökig sprit 2009 som då hade en rökighet på 40ppm. Detta första försök visade sig bli en riktigt hit och nu drygt 11 år senare är det en av de riktiga försäljningssuccéerna för destilleriet!

Ända sedan Glen Moray släppte sina först Wood Finishes -99 så var fokus på att det skulle vara relativt ung whisky som fick en uppfriskande touch, men 2013 så släppte de en makalöst bra buteljering i form av en 25 åring som hade fått en finish i Portvinsfat.

Kirstie McCallum–Head of Whisky

Efter 14 år hos Glen Moray så slutade Graham Coull som Master Distiller och flyttade till Irland för att jobba på Dingle Distillery. La Martiniquaise lyckades då anställa Dr Kirstie McCallum och hon fick tjänsten som Head of Whisky.

Head of Whisky – Dr Kirstie Mcallum
Sedan 2019 är Dr Kirstie McCallum Head of Whisky på Glen Turner Company – det betyder att hon godkänner allt som buteljeras -från Label Five till Cutty Sark och naturligtvis Glen Moray Single Malt Whisky!

Dr McCallum ansvarar för all whisky som La Martiniquaise producerar och blandar och så också naturligtvis Cutty Sark. Kistie är ju ett välbekant namn inom whiskyindustrin och hon kommer senast från Burn Stewart Distillers där hon jobbade som Master Blender. Om du har smakat whisky från Bunnahabhain, Deanston eller Tobermoray de senaste tio åren så är chansen stor att du druckit något som Kirstie har komponerat. Med henne som Head of Whisky så har The Glen Moray en lysande framtid framför sig!

Glen Moray Elgin Classic

Nr: 84384 | 40% | 309:-

Glen Moray Elgin Classic är, som namnet antyder, en klassisk whisky där bourbonlagringen står i främsta rummet. En prisvärd, orökig, whisky som passar perfekt som en gåbort present!

Glen Moray Sherry Cask Finish

Nr: 82058 | 40% | 329:-

Här har Glen Moray låtit sin Elgin Classic får mummat till sig åtta månader i väldigt aktiva sherryfat. Detta har gett en härligt rund och krämig smak där mörkchoklad, apelsin och torkad frukt står i främsta rummet.

Glen Moray Peated

Nr: 446 | 40% | 299:-

Den mest prisvärda whiskyn på Systembolaget? Ja, förmodligen! En Single Malt Whisky för 299:- är snudd på otroligt. Det gör det inte sämre att den också är riktigt smakrik med en balanserad rökighet.

Glen Moray Classic Chardonnay Cask Finish

Nr: 83106 | 40% | 329:-

Glen Moray har använt sig av ex-Chardonnay fat för att ge sin whisky en otroligt fruktig doft och smak. Här slåss äpplen, päron och vanilj om uppmärksamheten. Riktigt, riktigt bra!

Glen Moray 15 yo

Nr: 10431 | 40% | 499:-

Glen Moray 15 år är lagrad i en kombination av bourbon- och sherryfat. Det är en fyllig och söt whisky med toner av mörkchoklad och gräddkola .

Glen Moray Private Edition Millesime 2005

Nr: 40304 | 52,8% | 1349:-

Private Edition Burgundy Cask Millesime 2005 har legat på bourgognefat i 13 år och flaskorna buteljerades 2018. Doften är behagligt subtil med inslag av vaniljkaka, choklad och torkade russin. Smaken är intensiv av fat,läder, kanderade äpplen med ett lager av kanel och russin. Ett långt avslut som är mjukt och kryddigt avslut.