Glenglassaugh Portsoy släpps imorgon!

Glenglassaugh Portsoy är något så ovanligt som en rökig och torvig whisky från norra Skottland. Sådan whisky gjordes i Highlands och Speyside före 1950, innan blendwhiskyindustrins stora efterfrågan på orökt malt stängde maltgolven och förändrade recepten på destillerierna.

Glenglassaugh Portsoy fångar upp en gammal tradition med sin ”old school-stil”. Whiskyn är rejält torvig och rökig utan att bli brutal, röken ligger snarare som en underton till frukt och mer vinösa fattoner. Portsoy är en utmärkt whisky för den som gillar annorlunda havsnära rökighet och whisky med historia.

Whiskyn har fått namn efter byn Portsoy som är ett charmigt litet fiskeläge med cirka tusen invånare längs Moraykusten mellan Cullen och Baff i norra Skottland. Att destillerier byggdes så nära havet som i fiskelägena har sin förklaring. Närheten till bra hamnar var före järnvägen en förutsättning för att kunna frakta och sälja whisky. Havet påverkar whiskyn på många sätt.

Kustnära destillerier

De kustnära destillerierna – det är faktiskt nästan en tredjedel av alla Skottlands destillerier – brukar tala om en ”coastal style” man menar då de maritima toner som ofta kännetecknar whisky som lagrats vid eller nära havet. Havsluften, med sina speciella fuktiga aromer av salt, tång och jod, burkar kännas igen i dessa destilleriers whisky. Något salt i fysisk mening tränger dock inte in i faten, men smaken av sälta kan ändå identifieras.

Förr i tiden användes dessutom torv från närbelägna torvhedar i större utsträckning än idag, dessa förmultnade växtdelar hade i årtusenden tagit till sig av den havsnära luften och gav en whisky med än mer sälta och jod i smakerna än idag. Numera tas torven i allmänhet från olika platser och ofta långt ifrån kusten, så något större bidrag till den kustnära stilen lämnar den inte. Samma sak gäller såklart de jordar där kornet har vuxit, ligger åkrarna nära havet finns havsluftens ämnen i marken och bidrar till att påverka smak och stil på whiskyn.

Till Portsoy har Glenglassaugh sökt sig tillbaka till äldre tiders whisky. Den rökta malten och lagring på aktiva vinfat var nästan allenarådande i norra Skottland åtminstone fram till 1960-talet.

Glenglassaugh Portsoy

Pris: 649:-
Alkoholhalt: 49,1%
Artikelnummer: 41465
Volym: 700 ml