Benromach 15 yo återkommer till Sverige

Imorgon, den 8 september, återkommer äntligen Benromach 15 yo till Sverige och Systembolaget! Benromach 15 yo har lagrats på en kombination av 1st Fill Sherry och Bourbon barrels där tyngdpunkten har legat på Sherry.

Benromach är ett egensinnigt destilleri. När andra effektiviserar sina processer i jakt på pund och pence så gör Benromach närmast tvärtom. Benromach stängdes för gott trodde man 1983, men kunde tack vare Gordon & MacPhail fira sin hundraårsdag med att återuppstå.

Gordon & MacPhail och destillerichef Keith Cruickshank är närmast rigida i sitt sätt att göra whisky på gammaldags vis. Moment som fatfyllning, fatvägning, lagerhantering, blandning med mera sker för hand. Man ståtar också med några av Skottlands längsta jästider och kör pannorna så sakta att det snarare droppar än flödar sprit ur dem. Allt för att replikera sättet man gjorde whisky på förr i Speyside. Processen är också i flera andra delar uppbyggd kring äldre typer av utrustning, som jäskar i lärkträ och kylning av destillatet utomhus.

En annan egenhet som Benromach, oss veterligen, är ensamma om är att man endast buteljerar på förstagångsfat. Den hårdnackade fatpolicyn är naturligtvis mycket kostsam men resultatet av de nya faten ger en mer smakrik och, enligt många, mer kraftfull whisky. I dag är det vanligt att fat i den skotska whiskyindustrin används både tre och fler gånger.

Och nu återkommer en av deras Core Range whiskys till Systembolaget – en robust 15 åring som levererar makalös doft och smakupplevelse där sherrytonerna och maltigheten är två drivande karaktärer!

Benromach 15 yo

Säljstart: Fredag 8 september, utvalda butiker och webblager, kl. 10:00
Artnr: 41468
Alkoholhalt: 43%
Ursprung: Skottland
Typ: Single Malt Scotch Whisky
Producent: Benromach
Ålder: 15 år
Pris: 899:-
Fat: First-fill sherry och First-fill bourbon barrels
Övrigt: Ej kylfiltrerad, inga tillsatta färgämnen
Totalt antal flaskor: Cirka 30 000 fl. årligen