HEN-drinken

Drinken som gör upp med daterade smak-normer!

Biologiskt upplever kvinnor och män smak på olika sätt. Samtidigt påverkas vi också av normer och daterade föreställningar kring smak och smakpreferenser. Baserat på forskning om sensorik har whiskeyproducenten Tullamore D.E.W., tillsammans med sensorik-forskaren Johan Swahn och bartendern Josephine Sondlo, tagit fram Hen-drinken. En drink skapad för att ifrågasätta kulturella skillnader kopplade till smak och samtidigt föra människor närmre varandra.

Tullamore D.E.W. är en trippeldestillerad malt-, pot still- och grainwhiskey. Tullamore har ett gediget arv inom whiskeyproduktion och har nu använt sig av vetenskap för att utforska eventuella skillnader i hur män och kvinnor upplever smak. Hen-drinken är en drink som ska ifrågasätta daterade föreställningar om smak kopplat till kön.

Drinken är baserad på forskning sammanställd av sensorik-forskaren Johan Swahn och utifrån resultatet har den internationellt erkända och prisade bartendern Josephine Sondlo komponerat drinken, med syftet att den ska uppskattas av så många som möjligt.

– Forskningen visar bland annat att kvinnor är bättre än män på att identifiera beska smaker och att bedöma intensiteten av sött, surt och salt. Det innebär att de inte behöver lika hög smakintensitet i drinken för att få samma upplevelse som män.

Det betyder också att kvinnor oftast har bättre förutsättningar att uppleva den fulla smakprofilen hos exempelvis whiskey. Det är dags att göra upp med daterade smak-normer om vad som är typiskt manligt respektive kvinnligt, säger Johan Swahn, Filosofie doktor inom Sensorisk marknadsföring.

För att en drink ska tilltala både män och kvinnor, visar forskningen att det är viktigt att smakintensiteten inte blir för hög. Hen-drinken har därför en avvägd del sötma för att tilltala männens förkärlek till det som är sött.

Det är häftigt att skapa en drink utifrån forskning!

Samtidigt balanseras den upp med syra och en hint av beska, för att inte chocka kvinnors ofta känsligare smaksinne. Bartendern Josephine Sondlo har utgått från forskningen och arbetat fram Hen-drinken. Basen innehåller bland annat kallbryggt Sencha-te, Champagne-socker och har toner av äpple, honung och vanilj.
– Jag tilltalas av tanken på att utforska och blanda smaker med hjälp av forskning. Irländsk whiskey som komponent är spännande då den har en rik smakbild som passar bra att blanda. Förutom att leta efter en balanserad och samtidigt spännande smakkombination, har jag använt mig av Champagne som traditionellt sett kopplas till fest och lyx, snarare än socialt konstruerade könsroller. Jag hoppas att Hen-drinken blir ett sätt att mötas och prata om smaker, säger Josephine Sondlo, bartender.

Forskningen visar att genetiska förutsättningar resulterar i skillnader mellan män och kvinnor när det handlar om hur de upplever smaker som sött, salt, surt och bittert. Forskning kring hur män och kvinnor upplever smak visar också att cirka 35 procent av kvinnorna, jämfört med cirka 15 procent av männen, går under benämningen ”Supertasters”.

Det innebär att kvinnor generellt sett är bättre än män på att identifiera beska/bittra smaker men även andra smakskillnader. Det har även visat sig att kvinnor har cirka 43 procent fler celler och 50 procent fler neuroner (nervceller) i den del av hjärnan som tar emot doftmolekyler, vilket kan i sin tur resultera i en mer nyanserad smak-och doftupplevelse.

Så blandar du HEN-drinken hemma !

50 ml Tullamore D.E.W.
20 ml Verjus (druvsaft som kan köpas i mataffären)
20 ml Champagne- och Senchasocker
5 droppar vanilj- och cynarbitter
Toppa med 20 ml Koumboucha

Champagne- och Senchasocker
Reducera champagne/cremant/prosecco/cava till hälften på låg värme. Addera två delar socker till en del av vätskan. Rör tills sockret är upplöst. Häll upp i ren behållare/flaska och låt svalna. Håller i ca två veckor i kylskåp.

Kallbrygg sedan tre matskedar Senchate och låt stå i minst två timmar. Ju längre teet får stå och dra, desto högre beska. Sila tebladen och använd det kallt tillagade teet för att späda ut champagnesockret – en del socker till en del te.

Vanilj- och cynarbitter
Två delar vaniljbitters och en del cynar (italiensk bitter gjord på kronärtskocka, finns i systemets beställningssortment). Vaniljbitters kan beställas hos tex barkonsult. Får man inte tag på vaniljbitters går det bra att byta ut mot den klassiska Angosturan som finns på de flesta systembolag. Blanda och häll i en liten flaska. Håll kylt. Håller hur länge som helst.

Kombinera alla ingredienser förutom Kombuchan i en shaker och fyll upp med is.

Skaka och sila ner i ett highball-glas.

Fyll glaset med klar is av god kvalitet och toppa med Kombuchan.

1 Trackback / Pingback

  1. Svenska vann Rémy Martins Bartender Talent Academy 2019 - Malter Magasin

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*