J.J. Corry äntligen i Sverige!

Louise McGuane har väckt Irish Whiskey Bonding till liv!

Som vi har skrivit om tidigare så pågår det just nu lite av en boom inom den irländska whiskyindustrin. De har snabbt gått från blott tre destillerier till dagens explosionsliknande antal trettiotre – och det planeras och startas nya hela tiden. Louise McGuena är en del av denna nya boom men hon och hennes företag J.J. Corry har återupptäckt en tradition som inte brukades i årtionden.


Även om det är spännande med nya destillerier så är det en tradition inom den irländska whiskyindustrin som de flesta verkar ha glömt bort – Irish Whiskey Bonding.

Innan den stora kollapsen inom irländsk whiskey på 1930-talet så fanns det fler än hundra destillerier på ön. De flesta av dessa hade dock inget eget varumärke som de buteljerade sin whiskey under utan de sålde sin New Make i bulk till Bonders. Dessa Bonders tog tomma fat till destillerierna och fyllde dessa med råsprit, sedan hade de egna lagerhus där de lagrade faten och där de även gjorde blandningar till de olika handlarna som fanns i varje stad. Detta gjorde att det naturligt växte fram en regional smak på whiskey från de olika städerna och orterna.

Men när kollapsen inträffade på 30-talet så bröts alla kontrakt som Bonders hade med destillerierna och hela den delen av industrin dog ut – tills 2015.

Nytt företag med gamla anor

Louise McGuane är född och uppvuxen på en bondgård på västra Irland. Runt millennieskiftet så beslutade hon sig för att hon ville upptäcka världen. Hon sökte sig till dryckesindustrin och genom att jobba hos de stora namnen så som Diageo, Pernod Ricard och Moet Hennessy så fick hon möjlighet att leva och bo i städer som New York, Paris, London och Singapore.

När hon 2012 gifte sig med en man som bodde i London så insåg hon att hon inte kunde fortsätta med att byta jobb och land vart tredje år utan hon började söka efter något som var mer rotat i Storbritannien. För att få lite lugn och ro och kunna planera nästa steg så bodde hon en tid hemma hos sin mor och far på gården på Irland. Föräldrarna var då bägge i 70-års åldern men de knegade ändå på med sysslorna på gården.

Louise McGuane

Varken Louise eller hennes bror hade något intresse att ta över gården och jobbet som bonde men hon kände att det skulle vara synd om familjen miste gården – så hon började fundera på hur man skulle kunna lösa problemet och lösningen blev whiskey. Att bruka jorden är viktigt inom den irländska folksjälen och koppling mellan whisky och jordbruk är ju självklart stark.

Men att bygga ett destilleri var det aldrig tal om. Däremot så var den historisk företeelsen om Irish Whiskey Bonding ganska intressant och att Louise visste om denna utdöda konst berodde på att bara några kilometer från familjegården ligger staden Kilrush. Och man kan påstå att Kilrush är synonymt med den mycket framgångsrika affärsmannen J.J. Corry.