Hven Stjerneborg 46,8%

Hven Stjerneborg är en ekologisk single malt som fått lagring både i de just ny mycket hyllade Chinkapin fat och fransk bergsek. En svagt rökig whisky med en tydlig sötvinston.

Stjerneborg har blandats ihop av 18 fat. Det är 12 fat med orökt malt och 6 med whisky rökt till 35 ppm fenoler. Sex av faten (varav tre med rökig whisky) är tillverkade av amerikansk lufttorkad chinkapin och resterande är tillverkade av fransk bergsek. Den franska eken har tidigare innehållit rött vin och dessertvin från en producent i norra Italien. De amerikanska faten är jungfruek.

De äldsta faten i blandningen lades till mognad under destillerats första verksamhetsår 2008 och de yngsta faten lades att mogna under våren 2012. Faten har fått gifta sig samman och långsamt vattnats ner till buteljeringsstyrka under 3 månader. Den är försiktigt filtrerad och buteljerad vid 46,8%vol utan tillsatser.

Doft: Först möts man av en söt doft som påminner om farinsocker men här finns också fruktiga och syltig toner. Svaga och skygga nyanser av rök kommer fram bakom en robust fatkaraktär. Tydligt vinösatoner av ett dovt och ett fruktigt rosévin.

Smak: Bam – här var det ek så det står härliga till! Tanninerna river i kinderna och påminner om ett snustorrt rött vin. De fruktiga och syltiga tonerna kommer fram efter ett tag och röken finns med i bakgrunden.

Finish: Medellång finish med söta och fruktiga fattoner och en svag strimma av rök som dröjer sig kvar.

Kommentar: Detta är en snyggt komponerad whisky som är så där robust och kraftfull så man glömmer av att det är en svensk whisky. Hven, High Coast, Smögen och Mackmyra har kommit in i ringen på riktigt vilket är riktigt häftigt och kul!

Men även om det är en riktigt bra whisky, för det är det, så kan vi få känslan av att det är kanske för många ingredienser i soppan ibland. En avskalad Hven där destilleriprofilen får skina tillsammans med något så enkelt som ett snyggt 2nd fill Bourbon fat från Heaven Hill skulle inte vara helt dumt – är det någon som har provat en sådan Hven?

Hven Stjerneborg

Alkoholhalt: 46,8%
Artikelnummer: 11120-02
Pris: 645:-
Antal: 6000 flaskor