Isle of Raasay R-02 kommer den 19/10!

Isle of Raasay R-02

Isle of Raasay Distillery, som vi skrev om i nummer 25 av magasinet, kommer nu äntligen med uppföljaren till sin Inaugural release – Isle of Raasay R-02, en Core Range whisky som återspeglar allt det destilleriet har tagit sikte på att uppnå!

Vi pratade med en av medgrundarna av destilleriet, Alasdair Day, inför vårt reportage om Raasay och genom honom fick vi lära oss en hel del om vad deras tankar och idéer handlar om. De vill skapa en hantverkswhisky som sticker ut – både rent produktionstekniskt men också smakmässigt.

För att uppnå dessa mål så har det byggt sitt destilleri med tekniska lösningar som gör att de har snudd på fullständig kontroll när det kommer till temperaturer vid jäsning, destillering och avkylning. Detta för att kontrollera var och när smakerna uppkommer som de så gärna vill ha i sin whisky.

För att ytterligare förstärka dessa toner som de får fram i sin New make, dvs sin råsprit, så använder en kombination av fat som hittills få har använt samtidigt. Ex-Rye whiskey fat från Woodford Reserve, Chinkapin fat samt Rödvinsfat från Bordeaux.

De producerar både orökt såväl som rökig whisky som de lagrar var för sig. När det kommer till buteljering så blandar de dessa två lagrade destillat med varandra för att få fram den smak som de är ute efter – en lätt rökig whisky med toner av mörka frukter och rostad vanilj.

Bild från pannhuset på Raasay Distillery ut över havet mot Isle of Skye

Isle of Raasay

Ön som de har valt att bygga destilleriet på ligger precis bredvid den mer kända ön Isle of Skye. Till Raasay finns ingen bilväg utan det är färja som gäller. Detta gäller naturligtvis för destilleriet också – allt som ska till och från destilleriet förs dit med hjälp av båt. Detta har gjort att de gör så mycket som möjligt på plats vid destilleriet. Destillering, lagring och buteljering görs allt på ön – till följd att antalet anställda, och boende på ön har ökat markant.

Isle of Raasay whisky i Sverige

Vi har faktiskt blivit snudd på bortskämda här i Sverige på tillgången av Isle of Raasay whisky. Förra året kom deras första buteljering, Raasay Inaugural och nu på hösten så har tre olika Single Casks släppts. Och så som ett härligt avslut kommer nu Isle of Raasay R-02 – den första i deras Core Range!

Isle of Raasay R-02

Isle of Raasay R-02

Artikeln nummer: 53236
Pris: 589:-
Lanseras: 19/10 kl: 10:00
Alkoholprocent: 46.4%
Peat Level: Barley 48-52ppm | Residual in Bottle est. 12ppm
Presentation: Natural colour, non-chill filtered
Fattyper: First fill ex-Rye Whiskey, virgin Chinkapin oak, och first fill Bordeaux red wine
Sprittyper Isle of Raasay peated & unpeated spirit
Kornsort: Concerto
Jästtyp: Distillers’ Yeast
Vattenkälla: Isle of Raasay Distillery egna källa på 60 meters djup – Tobar na Bà Baine
Jäsningstid: 3 till 5 dagar
Cut Point: Smal
Fatfyllnads alkoholhalt: 63.5%
Destillerat: 22/11/2017 – 27/02/2018
Vatted/blandad: 23/07/2021 – 16/08/2021
Buteljerad: 17/08/2021 och pågående
Lagrad och buteljerad vid Isle of Raasay Distillery