Lilla romskolan!

När man närmar sig rom för första gången så kan det vara svårt att få ett grepp om denna lite brokiga dryck. I Skottland så har man länge arbetat med en indelning så konsumenten ska kunna få en överblick varifrån vissa smaker och dofter kommer. De delar upp landet i fem större områden, Speyside, Highlands, Lowlands, Campbeltown samt Islay. Även om det är ganska uppluckrat vid det här laget så ger det i alla fall en hint om vart man ska leta efter, låt oss säga, rökig whisky.

När det gäller rom så är det svårt för konsumenten att få grepp om hur rom från de olika öarna i Västindien smakar och doftar. Här nedan följer en väldigt grov indelning på vad du kan förvänta dig av de olika öarnas rom.

Rhum – Den franska stilen
Denna typ av rom är ofta tillverkad av färsk sockerrörsjuice och är karaktäristisk med sina blommiga och tropiska fruktsmaker. Kan påminna en del om armagnac och cognac.

Rum – Den engelska stilen
Rom från länder som tidigare har varit brittiska kolonier produceras oftast från melass. Dv.s den tjocka sirapsartade substansen som utvinns från saften av sockerrör. Denna stil har ofta stora och fylliga smaker.

Ron – Den spanska stilen
Rom från spanskinfluerade länder produceras också i stor utsträckning med melass. Denna rom är oftast åt det söta hållet med väldigt avrundade smaker.

Diagrammet här till höger har det franska samarbetsorganet Spiridom tagit fram och det ger en väldigt bra överblick i var man som konsument kan börja leta efter just sin favorit rom!