Speyside´s Pärlor: Vad du inte får missa!

Strathspey är en dalgång som börjar vid Dalwhinnie i söder och sträcker sig till Moray Firth i norr. Mitt i dalen flyter floden Spey fram, det är också därifrån hela regionen har fått sitt namn. Det är ett bedårande landskap med tallklädda kullar och bördiga fält och hela tiden är de mäktiga bergen i nationalparken Cairngorm närvarande i bakgrunden! I whiskysammanhang är Strathspey mer känt som just Speyside. Och här råder det inte någon brist på destillerier, faktum är att nästan mer än hälften av Skottlands destillerier ligger just här. Men det finns naturligtvis mycket mer än whisky att upptäcka!

I denna guide så lyfter vi fram de destillerier som du kan besöka, men också andra matnyttiga tips för att gör ditt besök till Speyside ett sant minne för livet!

Här under är listan med alla destillerier som finns i Speyside, dessvärre är det väldigt många som är stängda för besökare. Enda möjligheten att besöka dessa är endera via kontakter eller att passa på under ’Spirit of Speyside’ festivalen som är i April/Maj, då vissa av dessa destillerier öppnar dörrarna för en dag!

Aberlour, Allt-a-Bhainne, Auchroisk, Aultmore, Ballindalloch, Balmenach, Balvenie, Benriach, Benrinnes, Benromach, Braeval, Cardhu, Cragganmore, Craigellachie, Dailuaine, Dufftown, Glen Elgin, Glen Grant, Glen Keith, Glen Moray, Glenallachie, Glenburgie, Glendullan, Glenfarclas, Glenfiddich, Glenlivet, Glenlossie, Glenrothes, Glenspey, Glentauchers, Inchgower, Kininvie, Knockando, Knockdhu, Linkwood, Longmorn, Macallan, Mannochmore, Miltonduff, Mortlach, Roseisle, Speyburn, Speyside, Strathisla, Strathmill, Tamdhu, Tamnavulin, Tomintoul, Tormore

Städerna
Speyside är fyllt av små pittoreska städer, byar och samhällen. Elgin, som ligger i norra del, är den största staden.

Elgin
Staden grundades runt på 1000-talet då en borg byggdes i närheten av dagens stadskärna. Idag bor ca 23 000 invånare i staden och de främsta industrierna är whisky och ull.

Här finns också ruinerna efter Moraykatedralen som byggdes år 1224, men övergavs år 1560.

I Elgin hittar du också Gordon & MacPhails välsorterade whiskybutik.

Dufftown
”Rome was built on seven hills, Dufftown stands on seven stills”, denna smått åldrade ramsa hör man ibland i whisky kretsar, men är fortfarande aktuell, även om det nu finns nio destillerier runt staden: Dufftown, Mortlach, Glendullan, Balvenie, Kininvie och Glenfiddich är alla aktiva. Convalmore och Parkmore är stängda för gott och Pittyvaich är dessvärre rivet.

Dufftown är något av Speyside hjärta. Det ligger centralt beläget mitt i Speyside och erbjuder därför närhet till en rad sevärdheter och destillerier.

Dufftown har fyra större vägar som alla mötts vid klocktornet mitt i staden. Tornet var för övrigt ett fängelse men är nu en turistattraktion

Craigellachie
Byn, med det nästan omöjliga uttalet, ligger ca 10 minuter bilväg från Dufftown. I byn så hittar du två av de bästa whiskybarerna i Skottland! Quaich Bar på Craigellachie samt Highlander Inn.

Här finns också två destillerier, Macallan och Craigellachie.

En bit bort så finner du också en legendarisk pub från 50-talet, Fiddichside Inn, väl värd ett besök!

Hur tar du dig till Speyside?
Speyside är lätt att ta sig till! Det enklaste är att flyga till Edinburgh eller Glasgow och sedan ta sig med tåg, bil eller buss upp till området.

Det finns också flygplatser både i Inverness och Aberdeen men de flesta flyg från Sverige går till Edinburgh.

Med bil
Om du väljer att bila upp till Speyside från Edinburgh så är det lättast att följa A9 upp till Granish där du svänger av till A95. Denna väg tar dig sedan raka vägen till byn Craigellachie. Resan tar ungefär 4 timmar, men då är inte eventuella stopp på vägen inräknade.

Under resan upp så passar du på att stanna till i Pitlochry, en fantastiskt mysig stad med äkta Skottlandskänsla! Pitlochry lockar dock många turister och det kan tidvis vara ganska trångt i den lilla staden.

Här finner du också destilleriet Blair Athol. En bit österut ligger också Edradour, ett av Skottlands minsta destillerier. Väl värt att besöka, främst deras butik som är fyllda med ägarnas, Signatory, buteljer.

Ca 40 minuter efter att du lämnat Pitlochry dyker destilleriet Dalwhinnie upp på vänster sida. Detta är ett av de högst belägna destillerierna i Skottland.

Från Dalwhinnie är det cirka 90 minuter upp till Craigellachie!

Med buss
Buss är det alternativet som tar längst tid. Bussar går från Buchanan Street Bus Station i Glasgow. Byten i endera Inverness eller Aberdeen, för vidare transport till Elgin.

Räkna med en resa på ca 7 timmar!

Med tåg
Från Edinburgh går tåget via Aberdeen, och från Glasgow via Inverness. Resan tar ungefär fyra och en halv timme. Läs mer och boka på www.Scotrail.co.uk

Ta dig runt
Om du inte kör bil själv så finns det en rad alternativ som gör det smidigt att ta sig runt i Speyside.

Lokalbuss
Bussbolaget som trafikerar Speyside heter ‘Stagecoach Bus’ de kör över hela regionen och har anslutningar i alla de större städerna. För att boka resor och söka tidtabeller så klicka på denna länk: https://www.stagecoachbus.com/

Taxi
Taxibolag finns det gott om! Oftast så är just taxi enklaste alternativet att ta sig fram och tillbaka från destillerier då vissa av dom ligger lite avsides.

Aberlour
01340 871 217 – CU There Taxis
07725 995 277 – Tawse Taxis
07766 301 838 – Dufftown Taxis

Elgin
01343 546 546 – C & R Taxis
01343 813 521 – Alec Logan Minibus Hire
01343 542 828 – Guvnors Taxis & Tours
07847 132 750 – MacDonald Taxis
07766 733 222 – Ally’s Taxi

Fochabers
01343 820 820 – Ace Taxis

Lossiemouth
01343 815 815 – Scott Cabs

Forres
01309 673 168 – Mundole Taxis

Aviemore
01479 811 111 – Aviemore Taxis
01479 811 520 – JGA’s Taxi

Grantown-on-Spey
01479 872 442 – Lindsay Jack
07821 111 925
01479 851 375 – Johny’s

Huntly
01466 794 949 – Deveron Taxis

Keith
01542 880 399 – DG Taxis

Boende
Hotell och bed-and-breakfast finns det gott om i Speyside! Här nedan så ger vi tips på ett antal, men det är bara att söka på internet så dyker det upp hundratals andra!

Malt Kiln House
Om du vill bo riktigt lyxigt så bokar du din vistelse på The Malt Kiln House. Detta är ett hus som Glenfiddich har gjort om till ett lyxhotell. Hotellet har fyra sovrum och kan ta maximalt åtta gäster.

Det är beläget precis bredvid en gamla borgen, Balvenie Castle och det är inte mer än fem minuters promenad från Glenfiddich.

Priset ligger på £800 per natt och du måste boka minst tre nätter.

Malt Kiln House
Glenfiddich Distillery
Dufftown
AB55 4DH
Tel: +44 1340 820373
glenfiddichbookings@wgrant.com

The Dowans Hotel
Detta är en nyrenoverad viktoriansk herrgård som ägs av familjen Murray sedan 2012. Hotellet är beläget i byn Aberlour och här finns destilleriet med samma namn. De världsberömda smörkakorna ’Walkers’ tillverkas också i denna by, och allt är inom gångavstånd.

The Dowans Hotel
Dowans Road
Aberlour
AB38 9LS
Tel: +44 1340 871 488
www.dowanshotel.com/
enquiries@dowanshotel.com

The Mash Tun
I Aberlour hittar du också det berömda The Mash Tun. Lätt att känna igenom genom sin unika arkitektur på entrén. The Mash Tun är både hotell, whiskybar och restaurang, allt i ett!

The Mash Tun
Broomfield Square
Aberlour
AB38 9QP
Tel: +44 1340 881771
www.mashtun-aberlour.com/
info@mashtun-aberlour.com

The Royal Hotel
På The Royal Hotel i Elgin så bor du centralt nära till allt som staden har att erbjuda! I närheten så hittar du Gordon & MacPhails välsorterade butik, den gamla katedralen samt destilleriet Glen Moray!

The Royal Hotel
Station Road
Elgin
IV30 1QW
Tel: +44 1343 542320
www.theroyalhotelelgin.co.uk/
royalhotelelgin@btconnect.com

The Station Hotel
I den lilla staden Rothes så trängs inte mer än tre destillerier, Glenrothes, Glen Spey samt Glen Grant. Här får du inte missa den viktorianska trädgården som finns på Glen Grants ägor. I Rothes finns också den världsberömda Forsyths, de som tillverkar majoriteten av alla kopparpannor i Skottland. På The Station Hotel så bor du mitt i smeten!

The Station Hotel
51 New Street
Rothes
AB38 7BJ
Tel: +44 1340 832200
www.stationhotelspeyside.com
info@stationhotelspeyside.com

Highland Spirit B&B
Detta Bed & Breakfast ligger mitt i Dufftown och ger dig närhet till det mesta i staden. Glenfiddich och Balvenie är inom gångavstånd lika så The Whisky Shop och Dufftown Clock Tower.

Highland Spirit Bed and Breakfast
51 Fife Street
Dufftown
AB55 4AP
Tel: 01340821136
www.highlandspiritbandb.co.uk
info@highlandspiritbandb.co.uk

Butiker

Elgin
I Elgin är det självklara valet Gordon & MacPhails butik på South Street! Här bör du hitta vad än du letar efter! Kunnig och trevlig personal som verkligen tar sig tid för dig som kund!

Gordon & MacPahil Retail Shop
58-60 South St
Elgin
IV30 1JY
www.gordonandmacphail.com

Tomintoul
I byn Tomintoul söder om Glenlivet så finns den anrika butiken ’The Whisky Castle’. Butiken grundades redan 1904 och erbjuder idag mer än 500 sorters whisky!

The Whisky Castle
6 Main St
Tomintoul
Ballindalloch AB37 9EX
www.whiskycastle.com

Huntly
Huntly ligger i östra Speyside, nära destilleriet Knockdhu. Här finns den oberoende buteljeraren Duncan Taylors flaggskeppsbutik!

Duncan Taylor
47 Gordon St
Huntly
AB54
www.uncantaylor.com/

Dufftown
Mitt i Dufftown hittar du ’The Whisky Shop’. En rejält välsorterad whiskybutik med det mesta som Speyside har att erbjuda!

The Whisky Shop
1 Fife Street
Dufftown
Moray AB55 4AL
www.whiskyshopdufftown.com

The spirit of speyside
’Spirit of Speyside’ är en whiskyfestival där hela Speyside lever upp! Det är under denna festival som många av de annars stängda destillerierna öppnar sina portar.

Det är olika aktiviteter och provningen över hela regionen. Den 19:de upplagan går av stapeln från den 3 maj t.o.m. den 7 maj 2018.

Intresset är stort och biljetterna få, så om du ska boka gäller det att vara snabb!

Highland games
Detta är ett evenemang som genomförs nästan alla helger under hela sommaren runt om i det skotska höglandet. Man tävlar i pipblåsning, stockstötning, trumslagning, dans m.m.

Golf
Skottland har ju uppfunnit golfen, och banorna duggar tätt!

Just i Speyside finns följande banor:
Abernethy Golf Club
Boat of Garten Golf Club
Grantown-on-Spey Golf Club
Kingussie Golf Club
Newtonmore Golf Club
Spey Valley Golf Club

Speyside Cooperage
Fat är en otroligt viktig del i whiskyindustrin och att besök ett tunnbinderi är en verklig aha-upplevelse! Här får man se vilket hantverk och konstnärskap det är att sätta ihop en tät tunna!

På Speyside Cooperage utanför Craigellachie så får du vara med just det!

Speyside Cooperage
Dufftown Road
Craigellachie
Banffshire
Aberlour AB38 9RS