Loch Lomond 45 år släpps i Sverige!

I morgon, den 30 september, släpps Loch Lomond 45yo på Systembolaget – endast 200 flaskor av denna ålderstigna whisky har buteljerats och av dessa kommer nu blott tre stycken till Sverige!

När det kommer till whisky som är så här gammal så är det inte utan att man reflekterar över vad som har hänt i världen sedan fatet fylldes. 1973, det året denna whisky lades på fat, skivdebuterar Bruce Springsteen med ’Greetings from Asbury Park’, både AC/DC och Kiss gör sina första livespelningar och den legendariska rockklubben CBGBs på Manhattan öppnar.

I Vietnam rasar fortfarande kriget men USA har i januari skrivit på avtalet att de ska dra sig ut ut landet innan året är slut – kriget kommer dock att pågå till våren ’75 då Saigon faller. World Trade Center på Manhattan invigs under pompa och ståt och de var då de högsta byggnaderna i världen.

Här i Sverige avlider Kung Gustaf VI Adolf och han efterträds av sin sonson, nuvarande Kung Carl XVI Gustaf. ’Stockholms Syndromet’ myntas i samband med gisslandramat på Kreditbanken vid Norrmalmstorg i Stockholm.

Hos Loch Lomond så hade inte deras pot stills installerats ännu utan de kokade sprit i sina pannor som först ritades för Littlemill och som sedan applicerades på Loch Lomond också. Lite förenklat kan man beskriva dessa som Lomond-pannor men de är konstruerade på ett annorlunda sätt.

Man ska också komma ihåg att 1973 hade Loch Lomond bara funnits i sju år – produktionen drog igång 1966. Att detta fat har överlevt kan ses som ett smått mirakel!

Destillerad 1973 – buteljerade sent 2020 = 45 år?

Om man bara har spenderat några få timmar i grundskolan så inser man att matematiken inte riktigt går ihop när det kommer till denna buteljering. Orsaken till denna förvirring är enkel och stavas i grunden BREXIT.

Denna 45 åring planerades att buteljeras under 2019 och var redan 46 år gammal – men marknadsförarna på Loch Lomond tyckte att 45yo såg och lät bättre ut så de bestämde att lansera den med en ålder som var ’under declared’.

Men så inträffade två saker som påverkade lanseringsplanen. Först skedde en förändring i personalstyrkan som jobbade med Loch Lomonds marknadsföring, sedan kom Brexit som i sin tur förhalade alla lanseringar.

När allt var klart för buteljering så använde man helt enkelt den redan framtagna förpackningen och vips så blev en 47 årig whisky 45 år – och nu till ett vrakpris i Sverige!

Lagrats på plats i Alexandria

Whiskyn har lagrats hela sin tid på plats vid destillerit i Alexandria men för cirka elva år sedan så beslutade Loch Lomonds Master Blender att flytta whiskyn från trötta och oaktiva refill-hogsheads till lite mer pigga 1st fill Bourbon fat. När whiskyn fyllde 44 år så ansåg Micheal att den behövde en lite frultiga ton och flyttade whiskyn till ett specialbeställt 1st Fill ex-Olorosofat som var tillverkat av kortare stavar och rymde endast ca 200 liter. Efter tre års lagring på detta sherryfat så blev den då äntligen buteljerad under 2020 – 47 år gammal!

30 september kl 10.00!!

Endast tre flaskor kommer till Sverige och de kostar 34 249 kr styck. Den är buteljerad vid 42,4%.

Du hittar den här på webblanseringen