Macallan Edition No.6 släpps den 4 mars

The Macallan Edition No.6, en single malt i begränsad upplaga, som hyllar den livfulla floden Spey och naturen som omger The Macallan Estate. Lanseringen är den sjätte och sista i serien The Macallan Edition, där No.6 berättar historien om ett unikt landskap där whiskytillverkning, agrikultur och natur lever och verkar i harmoni.

The Macallan Estate ligger invid Spey, en av Skottlands mest berömda floder, känd världen över som hem till den karaktärsfulla Atlantlaxen. Att spendera en dag vid Spey med det klara vattnet, vackra landskapet och behagliga atmosfären är en upplevelse man sent glömmer.

Robert Mitchell är The Macallans så kallade ”Ghillie”, och ansvarig för företagets del av floden. Han uttrycker sin stolthet över rollen, som bland annat innebär att värna om naturen kring floden:

”En dag på floden Spey är väldigt speciell. Det känns som du flyr från allt och blir ett med naturen, där vårt destilleri smälter in i landskapet. Det finns ingen annan plats i världen som samlar så många av naturens under. Vi är stolta förmyndare av en 2,8 kilometer lång del av Spey och värnar om att bevara djurlivet i och runt floden, vilket betyder att all fisk som fångas släpps tillbaka direkt.”

The Macallans Whisky Maker Steven Bremner fann inspiration till Edition No.6 från den fantastiska upplevelse som erbjuds vid Spey. Steven valde fem olika fat-stilar som alla visar upp unika historier knutna till floden och det praktfulla landskapet. Edition No.6 har lagrats i ek-körsbärsfat från USA och Europa, med smaker som fångar upp Speys energi genom det traditionella hantverket som utmärker The Macallan, tillsammans med värmen från alla personligheter som du möts av på The Macallan Estate.

Resultatet är en rikt nyanserad whisky med aromer av färsk frukt, muskot och kola tillsammans med ek, moget plommon, söta apelsiner och kanel. Som avslutning utvecklas smakerna till kryddiga, färska frukter, krämig choklad och rostat havre.

“Ända sedan whisky-tillverkningens tidiga dagar för nästan 200 år sedan har The Macallan inspirerats av naturen. Det är kraften som flödar genom allt vi gör här, och vår whisky är berikad med dess starka närvaro. Denna komplexa single malt är den perfekta avslutningen på the Edition Series eftersom det finns så mycket att upptäcka i smakerna. Den naturliga färgen av antik mässing härledd från Macallans exceptionella ekfat visar på den smakrika aromen som väntar, och djupet som växer fram mer och mer över tid”, säger Steven Bremner.

För att bevara magin i landskapet kring floden Spey samarbetar The Macallan med The Atlantic Salmon Trust, för att stödja arbetet med att skydda den utrotningshotade fisken som minskat drastiskt i antal de senaste åren.

The Macallan Edition No.6 kostar 1250 kr och finns till försäljning på Systembolaget från och med 4 mars. Edition No.6 introducerades globalt under 2020, och lanseras nu på svenska marknaden. Mer information finns på The Macallans hemsida.

Macallan Edition No.6

Alkoholprocent: 48.6%
Färg: Antik mässing
Doft: Färsk frukt, muskot, ingefära, choklad, kola, vanilj och ek
Smak: Plommon, söt apelsin, kanel, muskot, balanserad ek, kola och havre
Finish: Färsk frukt med kryddor som avslutas mot krämig choklad och rostad havre
Länk till Systembolaget