Silent Mills 02 – Sandö – andra utgåvan i serien Silent Mills från High Coast Whisky

Den 13 oktober lanserar High Coast Whisky Silent Mills 02 – Sandö. Detta är den andra utgåvan i serien Silent Mills där vi tränger djupare in i vårt rökiga recept och berättar om ett snart bortglömt kapitel i Sveriges och Höga Kustens industrihistoria.

De fyra utgåvorna i vår serie The Origins, Älv, Hav, Berg och Timmer tar fasta på vårt ursprung och platsen där vi tillverkar vår whisky. Silent Mills tar utgångspunkt i Timmer och dess rökiga smakspektra och är en rökig bourbonfatslagrad whisky där ambitionen varit att låta den stillsamma älvröken svepa in och förgylla vår bourbonfatslagrade whisky. Silent Mills 02 förädlar vårt rökiga recept med mjuka inslag av torkad frukt och russin från ett antal tillsatta sherryfat.

– I Silent Mills 02 har vi låtit all ingående whisky vara rökig och 20% har lagrats på sherryfat. Det bidrar med en väldigt trevlig torkad fruktsötma och samspelar fint med bourbonfatens vaniljtoner. Elegant, rökigt och väldigt gott, säger kvalitetsansvarige Lars Karlsson

Fakta – Silent Mills 02 – Sandö

Ungefär 20% av whiskyn har mognat på Oloroso Sherry Hogsheads (250 liters fat), resten på 1st fill bourbon barrels. All ingående whisky är rökig med 44-45 ppm. Åldern är 6,01-7,69 år (genomsnitt 7,35 år). Den buteljeras på 50cl flaska med alkoholhalt på 51 %.

Smaknoter

Doft: Torvrök, vanilj, citrus, russin och ananas.
Smak: Söt torvighet, torkade fikon, mjölkchoklad, inlagda päron.
Eftersmak: Kryddig och söt.

Säljstart: 13 oktober på Systembolaget
Artikelnr: 4082202
Pris: 799 kr

Om Sandö sågverk

Att Sandö sågverk fått ge namn åt en rökig whisky är en allegori med både tragiska och spännande ingredienser. Sandö är en ö mitt i Ångermanälven alldeles intill den gamla Sandöbron ca 15 km från High Coast Distillery. År 1853 blev den kände musikern och tonsättaren Franz Berwald disponent på glasbruket i Bjärtrå. Den framsynte Berwald anlade 1857 Ångermanälvens första ångsåg på Sandö.

Denna såg eldhärjades inte mindre än tre gånger. 1860 brann sågen ner och byggdes inte upp igen förrän 1867 då den välkända industrifamiljen Kempe uppförde ett nytt sågverk. 1888 drabbades Sandö av ytterligare en häftig eldsvåda. Dock hade bröderna Bernard och Wilhelm Kempe varit förutseende nog att starta byggandet av ett modernt elektrifierat sågverk på den nordvästra sidan av älven. Efter branden togs det i bruk.

Den tredje gången Sandö eldhärjades var 1918, under brinnande världskrig, vilket också blev slutet för sågverket som tystnade för gott. Det märke som höggs in i änden på timmer som skulle sågas på Sandö bestod av en romb ställd på sitt ena hörn. Det märket pryder nu förpackningar och etiketter på whiskyn som också bär sågverkets namn, Silent Mills 02 – Sandö.