Spearhead – en whisky skapad för cocktails!

Spearhead Single Grain Scotch Whisky från Loch Lomond är en smått revolutionerande skotsk whisky. För att skapa denna whisky har de använt fat som rostats med infraröd värmestrålning – en banbrytande teknik som ger full kontroll på smakerna!

Chris L’Abbate, bartender på cocktailbaren Lagerqvist i Norrköping, använder dessa smaker till vardags i sitt jobb. Chris vann Silver i Årets Bartender 2022 med sin Spearheaddrink Serendipity.

Grunden till denna whisky är den högt aktade 100% grain whiskyn som Loch Lomond kokar i sina raka, Coffey Still-pannor. De använder 100% mältat korn till denna whisky men då de destillerar spriten i sina raka pannor så måste de enligt lag kalla denna typ av whisky för Single Grain.

Whiskyn har de sedan lagrat i traditionella ex-bourbon fat men de har gett den en finish i nya amerikanska ekfat som rostats med infraröd värmestrålningen.

Infravärme vs eldning & kolning

Inom vinindustrin så är det flera producenter som använder infraröd värmestrålning för att rosta sina fat. Fördelen med denna teknik framför att elda med öppen låga är att man får en precision som är omöjlig med den traditionella metod. Rostning blir jämnare och man kan styra exakt till vilken grad man vill rosta eken till.

Spearhead Single Grain Scotch Whisky

Loch Lomond valde att använda denna teknik för att locka fram sötare och fruktigare toner ur faten – vilket de har lyckats med!

Spearhead är en lätt och frisk whisky med en hel del päron och vanilj i doften. Med sina 43% så levererar den mängder med dofter och smaker men med en lättare och sötare touch än vad vi kanske är vana med när det kommer till Loch Lomond.

Det är inte bara designen på flaskan som för tankarna till USA och bourbon utan även smaken lockar med jänkarjuice. Man kan absolut dricka den som den är, faktiskt möjligen med en isbit, men bäst gör den sig som en robust bas i whiskydrink!

I vårt nästa nummer av Malter Magasin så gör vi en djupdykning i denna buteljering och kommer att gå igenom alla aspekter av denna spännande whisky!

Spearhead

100% mältat korn
Coffey Still destillation
Lagrad på ex-bourbon fat med en finish på nya amerikanska ekfat som rostats med infraröd värmestrålning
Pris: 379 kr
Artikel nr: 55631
Alkoholhalt: 43%

Den finns tillgänglig på Systembolaget och du hittar den här