Springbank 18yo ”Green Springbank”

Denna 18 åriga Springbank är en verkligt legendarisk buteljering. Spriten destillerades i juni 1973 och fylldes på en så kallad ’Rum butt’ dvs ett fat som tidigare hade innehållit rom. Denna whisky har alltså lagrats i sin helhet på detta romfat. Det är ingen finish vi pratar om, där whiskyn kanske har legat nån månad på en slutlagring för att få en smakprofil utan här är det 18 år på samma fat.

I whiskyvärlden har denna buteljering fått namnet ’Green Springbank’. Detta kan bero på två saker. För det första så är ju etiketten grön och det skulle ju kunna vara den självklara orsaken. Men när man har denna whisky i glaset så ser man även där en klart grönaktig ton!

I Juni 1973 så fylldes faktiskt två romfat, men det är flaskorna som ligger på 57,9% du ska hålla ett öga efter, då det är detta fat som något magiskt hände med.

Spriten är destillerad hos Springbank i Campbeltown, men buteljerad av WM Cadenhead. Cadenhead är Skottlands äldsta oberoende buteljerare. De ägas av J & A Mitchell & Co Ltd, samma familjeföretag som äger både Springbank och Kilkerran.

Campbeltown var en gång i tiden en av de stora whiskyregionerna i Skottland med ett femtiotal aktiva destillerier. Idag finns dock bara tre kvar i staden, Glen Scotia, Kilkerran och Springbank.

WM CADENHEAD
Företaget grundades redan 1842 i Aberdeen av en George Duncan. Några år efter så gick hans svåger, William Cadenhead, in som delägare i firman. Efter Georges bortgång år 1858 så bytte William namn på bolaget till sitt efternamn, och WM Cadenhead var fött!

Läs vår intervju med Mark Watt från Cadenhead här!

William Cadenhead avled 1904 och hans brorson, Robert W. Duthie, tog över verksamheten. Han vidareutvecklade handeln med single malt, men omkom i en spårvagnsolycka år 1931. Då Mr Duthie inte hade några arvingar så övergick ägandet till hans systrar, som i sin tur gav ansvaret till en av deras anställda Miss Ann Olivier.

Detta visade sig vara ett stort misstag då Miss Olivier körde företaget i sank. Hon hade inte lagt ett finger på den administrativa delen av företaget och när hon tvingades bort visade det sig att lagren var fulla med fat men ingen visste vad de innehöll.

1972 så såldes allt på auktion och efter utförsäljningen tog J & A Mitchell & Co över företaget.

Idag är William Cadenhead ett respekterat varumärke med ett flertal butiker i Europa. All buteljering sker i Campbeltown med ett ständigt vakande öga av dagens chef, den karismatiske Mark Watt.