StrathEnry – ungdomlig whisky från InchDairnie Distillery!

Hur mycket whisky har du provat från InchDairnie Distillery? Inte mycket eller hur, trodde väl det. Det är ett nytänkande destilleri som ligger i Fife, strax norr om Edinburgh.

Dess grundare, Ian Palmer, analyserade den växande whiskybranschen och med 40 års kunskap från industrin så insåg han att han hade hittat en lysande affärsmöjlighet. Det han insåg var att om intresset för whisky ökade i den takt som han förutspådde så skulle inte destillerierna i Skottland ha tillräcklig kapacitet för att tillgodose åtgången.

Det han gjorde var att bygga ett destilleri 2015 som har två tydliga, men klart separerade mål. Dels producerar de en egen whisky som använder bara de bästa råvarorna och som lanseras när de anser att den är färdig lagrad, dels producerar de bulkwhisky som de förser industrin med för att de ska kunna hålla sina blended märken likvida.

Det egna destillatet som de lagrar för att bli deras egen whisky kallar de för Kinglassie, Prinslaws, samt InchDairnie. Dessa har ännu inte kommit ut på marknaden. Kinglassie är planerade till 2025, Prinslaws 2027 och InchDairnie 2029. Något som däremot redan finns på marknaden är deras egen rågwhisky Ryelaw.

Men, de tillverkar också en rad andra whiskysorter, de som de säljer i bulk till industrin. Dessa whiskys heter Finglassie och StratHenry – och dessa får även oberoende buteljerar köpa, något som Rest & Be Thankful var tidiga med att göra.

StratHenry tillverkar i stort sett på samma sätt som deras egen malt InchDairnie men med en annan jästkultur och andra skärningspunkter. De producerar denna sprit när det passar i produktionen men ser till att de gör vid olika tidpunkter under året. InchDairnie Distillery ahr full kontroll på spriten tills den hamnar i fatet – då är det fritt för köparen att göra vad den vill med vätskan.

 Rest & Be Thankful tog hand om sina fat på bästa sätt och det ser vi nu med denna 6 åriga StrathEnry Single Malt – en ungdomlig och vaxig whisky som visar att även Fife kan producera buteljerad magi!

StrathEnry 6yo | InchDairnie Distillery | Rest & Be Thankful | 46% | 2016 – 2023

88/100

| DOFT
Påtaglig maltsötma som mynnar ut i en krämig och vaxig fruktighet. Doften har inslag av ungdomlighet men inget som stör på något negativt sätt. Det är friska och pigga toner som ger nyanser av nästan mogna päron och syrliga vinteräpplen. 23/25

| SMAK
Lätt och pigg smak med väldigt fruktiga toner – här återkommer päron och äppeltonerna men samsas väl med den söta touchen från malten. Det finns också någon form av grönska i bakgrunden. 22/25

| FINISH
Medellång finish men med en ljuvlig vaniljmaltighet som sakta klingar ut. 21/25

| HELHET
Bra balans mellan doft och smak. Det är klart att det finns ungdomliga toner i en sexårig whisky men här är det inte finkelungdom som träder fram utan mer nyanser av inte helt utblommade dofter och smaker. En whisky i sin linda som helt klart är värd att utforska! Extra kul är det att prova något nytt från InchDairnie! 22/25

InchDairnie Distillery – StratHenry 6 yo

Alkoholhalt: 46%
Pris: 699:-
Destilleri: InchDairnie Distillery
Buteljerad av: Rest & be Thankful Whisky Company
Serie: Small Batch #2
Fattyp: Ex-Bourbon Barrel / Ex-Oloroso Sherry Butt
Artikelnummer: 55311
Volym: 700ml