Tamdhu 10 yo

40%

Under festivalen ’Spirit of Speyside’ 2013 så passade Ian Mcleod Distillers på att ny lansera Tamdhu i en helt ny skepnad. De siktade in sig på en flaskdesign som för tankar tillbaka till svunna tider. Whiskyn fick också den en renare framtoning där man slutade trolla med fat och började köra med raka rör. Denna 10 åring tillexempel har inte fått någon finish utan den är lagrad på Sherryfat under hela sin tid i fat. Dock är den buteljerade vid endast 40%, men man kan kanske inte få allt på samma gång i denna värld.

Doft: Stor härlig sherrydoft med en hel del russin men också en mjuk nougat ton. En behaglig fatdoft gör sig påmind tillsammans med en syrlighet.

Smak: Den är ju väldigt tunn med sina blott 40% men om man bortser från det så finns här gott om frukt, ek och choklad. Väldigt balanserade med inget som sticker ut på något sätt. En väldigt bra och okomplicerad 10 åring.

Finish: Ganska kort finish men med en del sherryfrukt och chokladtoner.

Summering: För att vara en 10 åring på 40% så är detta en riktigt, riktigt bra whisky. På en provning ska man nog ha denna väldigt tidigt i ordningen då den är relativt lätt. Whiskytips? Självklart! Notera dock att denna endast är tillgänglig i UK och Ryssland…