Tre romnyheter från Cadenhead!

Cadenhead började mycket tidigt handla med rom från i huvudsak de brittiska kolonierna. Rommen från Karibien transporterades i fat ombord på de fartyg som seglade över Atlanten med och kom sedan att lagras i olika lagerhus i Storbritannien. Rom var en absolut nödvändig proviant inom handelsflottan och den dagliga ransonen var minst sagt väl tilltagen, ett par pint rom om dagen var inte ovanligt.

Långt senare blev Cadenhead’s en hub för romfat. Aberdeen var en sjöfararstad och vi vet att rom såldes av William Cadenhead redan under 1880-talet. I början av 2000-talet hade Cadenhead ansenliga lager med rom i lagerhusen och när romintresset började växa var det flera återförsäljare som gjorde sina fatfynd där. Rom är fortfarande en betydande del av Cadenhead’s verksamhet.

Jamaica

Jamaica brukar beskrivas som romvärldens Islay. Jämförelsen är ganska relevant. På Jamaica finns flera betydelsefulla destillerier och den brittiska stilen är den av romstilarna som ligger närmast whiskyn. Även om klimatet inte kan sägas vara brittiskt så är det svalare än på många andra platser i Karibien och präglat av salta havsvindar.

Jamaicarommen är den mest smakrika av alla romstilar. Den i hög grad potstilldestillerade rommen får ofta jäsa med så kallad Dunder, en typ av surmäsk som förvaras i hålor i marken. Resultatet blir då en esterrik rom med mängder av smaker, kraftfull, kryddig och tung som en Islaywhisky.

Jamaica Cadenhead´s Rum Green Label, 17 Years, 2005

Säljstart: Torsdag 28 september
Artnr: 41490
Pris: 1069kr
Alkoholhalt: 46%
Typ: Mörk rom
Producent: William Cadenhead Limited
Destilleri: Anges ej
Ursprung: Jamaica
Ålder: 17år

Smaknoter:
Doft: Gräs, pepparmynta, nässlor, blommig, ingefära.
Smak: Blåbär, nybakade bakverk, maraschinokörsbär.
Eftersmak: Röd frukter, basilika, valnötter.

Trinidad

Trinidad Tobago är den sydligaste av de karibiska öarna. Den ligger cirka en mil från Venezuelas kust. Vid mitten av 1900-talet blomstrade romtillverkningen och det fanns fler än 50 destillerier på öarna. Dessa har numera försvunnit och när berömda Caroni stängdes 2003 återstod endast ett, Trinidad Distillers, vars stora produkt är Angostura.

TRINIDAD CADENHEAD´S RUM GREEN LABEL, 11 YEARS OLD, 46%

Säljstart: Torsdag 28 september
Artnr: 41489-01
Pris: 789 kr
Alkoholhalt: 46%
Typ: Mörk rom
Producent: William Cadenhead Limited
Destilleri: Anges ej
Ursprung: Trinidad                                                           
Ålder: 11år

Smaknoter:
Doft: Äpplepaj, kanel, torkad frukt, papaya och tropiska frukter.
Smak: Nybakade kex, crème brûlée, karamelliserat socker, stjärnanis.
Eftersmak: Sirap, kardemumma och färsk frukt.

Clarendon

Jamaica Clarendon har destillerats i en så kallad Double Retort Potstill, en pannkonstruktion som knappast finns utanför Karibien. Det är en säregen sammankoppling av flera potstills där lyne-armen inte går direkt till en kylare utan till en annan potstill. Resultatet blir en elegant men mycket smakrik rom.

CLARENDON DISTILLERY CADENHEAD´S RUM, 12 YEARS OLD, 55%

Säljstart: Torsdag 28 september
Artnr: 41492-01
Pris: 1 087 kr
Alkoholhalt: 55%
Typ: Rom
Producent: William Cadenhead Limited
Destilleri: Clarendon Distillery
Ursprung: Jamaica    
Ålder: 12år               

Smaknoter:
Doft: Ananas, tomatblad, BBQ-rök.
Smak: Mynta, bivax, muskot.
Eftersmak: Rostad mandel, pinjenötter och färsk lime.