Midleton Very Rare 2023 Vintage Release

Imorgon släpps Midleton Very Rare 2023 Vintage Release – en ståtlig whiskey från det anrika Irländska Midleton Distillery

Midleton Very Rare skapades för första gången 1984 av Barry Crockett, Master Distiller Emeritus på Midleton Distillery, en oerhört betydelsefull förvaltare av den moderna irländska whsikeytraditionen. Sedan dess har det släppts en årlig utgåva som seglat upp till att bli en av de mest åtråvärda och eftertraktade whiskeybuteljeringarna från Irland och lyfts fram som huvudexemplet på en lyxigare sida av den irländska whiskeyns återkomst på den globala scenen. Årets vintage bär signaturen av vår nuvarande Master Distiller, Kevin O’Gorman, som efter månader av faturvalsprocess och blending har skapat en mycket välbalanserad whiskey genom att kombinera noga utvalda och långlagrade, Single Pot Still och

Single Grain Irish Whiskeys från lagret på Midleton.

En fantastiskt väl sammansatt whiskey där destillaten samspelar med eken och bjuder på en fin munkänsla, stor komplexitet och balans mellan frukt och krydda. Årets utgåva har fått en uppdaterad och mer miljövänlig förpackning i linje med Irish Distillers ambitiösa plan att produktionen på Midleton Distillery ska vara växthusgasneutral redan 2026. Den uppdaterade förpackningen minskar utsläpp av fossila bränslen med 53 % och växthusgaser med 55.9% jämfört med tidigare förpackning.

Midleton Very Rare 2023 Vintage Release

Lansering: 28/9 2023, webblansering kl. 10:00.
Artikelnummer: 57393
Pris: 2249 kr, 70 cl.
Alkoholhalt: 40%
Fattyp: Amerikanska bourbonfat.
Antal flaskor som släpps i Sverige: 48 st.

Doft:
Doften öppnar upp en komplex mix av frukt med nektarin, mogen melon, gröna äpplen och aprikos. Pot still kryddor med färsk ingefära och nymalda pepparkorn som balanseras av blommiga toner och inslag av ljus sirap. Eken följer och adderar toner av vanilj, honung och nyrostade kaffebönor.

Smak:
Mogen frukt och en krämig munkänsla tillsammans med örtiga inslag som för tankarna till kamomillte. Pot still kryddan bidrar med djup och som i doften samspelar den väl med blommigare inslag. Den rostade eken adderar ytterligare komplexitet där fatkryddan kompletterar fruktiga inslag av kanderad apelsin och torkad aprikos. Frukten och pot still-kryddorna bygger vidare mot finishen där eken med milda tanniner och toner av långlagrad grain whiskey avslutar.