Westland – innovativ amerikansk singelmaltwhiskey på Systembolaget

Den skotska whiskyn har de senaste åren förlorat delar av sitt världsherravälde. På många sätt är USA den största utmanaren. Amerikansk maltwhiskey har tagit position som den mest innovativa, mest experimentella och många gånger mest intressanta. Det kanske mest hyllade, bland omkring 1 000 amerikanska hantverksdestillerier, är Westland, som Nigab nu introducerar på den svenska marknaden.

Westland ligger vid Seattle, i staten Washington längst upp i USA:s nordvästra hörn. Här har ölindustrin länge haft ett starkt fäste på grund av att de bördiga markerna väster om Kaskadbergen är idealiska för kornodling. Här finns också USA:s främsta humleodlingar och ett stort universitet med omfattande forskning kring just humle och korn. Detta präglar i hög grad också tillverkningen av Westlands whiskey.

Westland Distillery är något av en experimentverkstad. Man har bland annat provat att lagra på fat av olika träslag och olika typer av ek. Man har också grottat ner sig i tillverkningsteknik och laborerat med en lång rad helt unika kornsorter, som bara odlas just här. I dag destillerar Westland sin whiskey utifrån en helt egen blandning av korn. De kallar den ”5-malt barley mash bill”. De fem malterna är i stor utsträckning bryggerimalter, som chokladmalt och karamellmalt. Sådana malter används i ölindustrin när man gör kraftfullare öl som stout och ale. Vissa malter har rostats och försockrats före mäskningen, vilket ger destillatet egenskaper som är unika för Westland. Westlands whiskey har blivit en stor succé och destilleriet har tilldelats mängder med nationella och internationella priser. Westland har utsetts till USA:s främsta maltwhiskeydestilleri och grundaren Matt Hoffman till Master Distiller of the year.

Westlands Whisky kännetecknas av sitt unika destillat där blandningen av malter utvecklar en fruktig, gräddig och karamellaktig smak som kompletteras av innovativ lagring på olika typer av ek. 

Den 4 oktober lanseras
Nr: 40639: Westland American Oak: 46 %: pris 799 kr
Nr: 40637: Westland Sherry Wood: 46 %: Pris: 899 kr
Nr: 40638: Westland Peated: 46 %: Pris: 899 kr