Westland American Oak 46%

Jänkarjuice från Washington State! Låt dig inte bli lurad att detta är en bourbon bara för att den kommer från USA – detta är American Single Malt Whiskey!

Doft: Det första som slår till är en stor doft som är fylld med en söt, rund, vanilj ton. Här finns en viss del ek – lite åt det solvarma hållet. En svag rökighet med en viss citrusbitterhet letar sig fram men följs snabbt upp av en nougatdoft med en tydlig kornsötma.

Smak: Aningens ung smak – lätt spritig men ändå packad med smak. Runda fattoner med en del bittra frukttoner. Påminner en del om whisky från det kanadensiska destilleriet Forty Creek – den har samma knäckiga och söta underton som deras Confederation Oak Reserve.

Totalt: Lite, lite obalans mellan doft och smak men annars en välkomponerad ”nya världen” single malt! Väl värd att utforska!

Westland Distillery

Westland Distillery utanför Seattle i staten Washington längst upp i USA:s nordvästra hörn har på kort tid vuxit fram som ett ledande destilleri bland världens nya whiskytillverkare. Inte någon annanstans är man lika experimentell, fri från regelverk och vågar testa nya sätt att utveckla fantastisk whisky. Sedan 2015 har priserna haglat över Westland – American Oak är inget undantag.

Amerikansk whiskey har sedan förbudstiden varit synonymt med bourbon, den whiskeytyp som växte fram i Mellanvästern där skotska och irländska nybyggare slog sig ner på 1700-talet. Här växte inte korn som hemma i Skottland, men majs frodades som ogräs i det varma klimatet. Amerikanska destillatörer började därför jäsa sin mäsk på majs. Amerikansk maltwhiskey var länge en kuriositet så den skotska whiskyn kunde i lugn och ro bygga en gigantisk marknad för sina varumärken. Skotska märken växte så till den grad att USA blev världens största marknad för singelmaltwhisky. Mot den bakgrunden startade Matt Hoffman och Emerson Lamb Westland Distillery 2011. I dag finns det hundratals och åter hundratals amerikanska hantverksdestillerier som gör singelmaltwhiskey på skotskt vis. Westland var inte det första, men har blivit en föregångare.

Med en frenetisk energi och nybyggaranda blev Westland närmast en experimentverkstad. Man började odla eget korn, destillera whiskey på egna typer av malt, använde bryggarmalter som rostades hårt före mäskningen ända in till svartmalt. Dessutom valde man att laborera med olika fatlagringar, kastanjefat, ny ek och kanske främst med den lokala nordamerikanska ektypen Quercus garryana som de inkluderade i ett program för lagring på lokal ek.

Till Westland American Oak har man använt fem lokala kornsorter. Kornet har odlats i Washington där klimatet är optimalt för kornodling. En del av malterna har rostats till karamellisering. Dessutom ingår en liten del rökig malt som man importerat från Skottland.

Westland American Oak

Westland American Oak | 46% | 799:- | Artikelnummer: 40639