Kampai! En trio från Ichiro Akuto släpps imorgon!

Den starkast lysande stjärnan på den japanska whisky himlen just nu måste väl ändå vara Ichiro Akuto. Han är representant för både japansk whisky så väl som för ett av det mest intressanta destillerier på ön – Chichibu.

Chichibu grundades 2008 och är ett litet destilleri som är beläget strax väster om Tokyo. Vid den tiden, 2008, befann sig japansk whisky i sin djupaste svacka sedan whiskyproduktionen startade i Japan. Därför var det många som ruskade på huvudet och undrade hur det stod till med Ichiro som byggde ett nytt destilleri. Något som nu har visat sig vara ett lyckokast då efterfrågan på japansk whisky har växt enormt!

Ichiro tillhör en familj som ägnat sig åt produktion av sake sedan 1625. Således en lång erfarenhet alkoholhaltiga drycker. Det numera mytomspunna destilleriet Hanyu byggdes 1983 av Ichiro´s farfar. I slutet av 1980-talet började dock en svår period för japansk whisky. Produktionen från 1980-talet till 2008 sjönk med 75 %. Ichiro´s far tvingades sälja Hanyu och de nya ägarna rev några år senare destilleriet. Ichiro lyckades dock med nöd och näppe köpa de 400 fat av Hanyu som fortfarande fanns kvar i lagret. En riktig skatt som räddades till eftervärlden.

Imorgon, den 1 oktober, släpps tre av hans buteljering på Systembolaget! Men det gäller att vara snabb – det finns endast 18 flaskor av vardera!

Ichiro’s Malt Double Distilleries

Ichiro’s Malt Double Distilleries | Japanese Pure Malt Whisky 46,5% | Artnr 40841-01 | 1499 kr | Lanseras 1/10 | 18 fl.

Ichiro’s Malt Double Distilleries är inte bara en blandning av whisky – det är ett familjeband inom släkten Akuto där whisky från Ichiros farfars destilleri, Hanyu, blandas med whisky från hans egna destilleri, Chichibu. Ichiro har blandat dessa två destillat och låtit de gifta ihop sig i fat gjorda av den japanska Mizunaraeken. Notera också att detta är en nya batch där de har höjt alkoholhalten med 0,5%…

Doft: En robust och kompetent doft som flaggar för att nu blir det åka av! Här finns en kärvhet som puttas på av en svag rökighet men samtidigt är söt med tonar av vaniljdrömmar. En tydligt kryddig doft från de japanska Mizunarafaten finns också i bakgrunden. 

Smak: Rullande sötma följs av välrundad skön kryddighet. Här finns en touch av honung och svag mint. En påfallande tydlig fatnot träder fram också med en aning kanel.

Finish: Det är ingen whisky som dröjer sig kvar utan den försvinner ganska snabbt, ganska kort finish alltså och den efterlämnar en viss muntorrhet – men då finns det ju en anledning till att ta en zip till!

Ichiro’s Malt MWR Mizunara Wood Reserve

Ichiro’s Malt MWR Mizunara Wood Reserve | Pure Malt Whisky | 46,5% | Artnr 40839-01 | 1499 kr | Lanseras 1/10 | 18 fl.

MWR Mizunara Wood Reserve är återkomsten av en legendarisk whisky från Ichiro Akuto. Detta är också en blandning av whisky från hans enorma lager inklusive whisky lagrad i Mizunarafat. Dessa fat är relativt sällsynta och det finns en begränsad mängd som är tillgängliga för industrin att lagra whisky i.

Doft: Dova mandeltoner och bourbonvanilj är det som först sticker ut. Men det finns en djup fatdoft i grunden också som pocker på uppmärksamhet. Här finns också en björnbärssyltighet som ligger som en svag söt ridå i glaset. En strimma rök kan man också identifiera men inte mer än en strimma. En väldigt intressant och komplex doft i denna whisky.

Smak: Här finns en betydligt mer framträdande fat-ton med en tydlig kryddighet. Det är en ganska lätt whisky på det sättet att den ligger ’långt fram på tungan’ – hur man nu ska kunna förklara det på ett vettigt sätt. En pepprighet känns längst fram på tungspetsen och svaga tanniner drar längre bak.

Finish: Väldigt torr finish med mycket ek. Runda vaniljtoner letar sig fram men inget som hänger kvar i timmar.

Om man vill utforska Mizunara-eken så är detta en perfekt whisky att analysera!

Ichiro’s Malt & Grain World Blended Whisky

Ichiro’s Malt & Grain World Blended Whisky | Limited Edition | 48% | Artnr 40838-01 | 2299 kr | Lanseras 1/10 | 18 fl.

Detta är en starkt begränsad whisky från Ichiro där han kombinerar whisky från hans eget destilleri Chichibu med annan whisky från hans lager inklusive malt- och grainwhisky från hela världen.

Doft: En ung och pigg doft strålar från glaset! Härliga friska bourbontoner är det man först möts av som sedan rullar vidare mot söta graintoner. Det finns en friskhet och en grönska som är väldigt angenäm. Svaga fattoner men inget som tar överhand.

Smak: Här finns en hel del smaker som kämpar med att få komma fram. Tydliga vaniljtoner med en del kryddighet men också en tydlig citrus smak som skiner i munnen. Bra balans mellan de olika beståndsdelarna – vad de nu må vara.

Finish: Ganska lång eftersmak med en fräsch citruston som klingar ut.

Detta är en intressant whisky sprungen ur en än mer intressant idé som Ichiro har förverkligat. Men notera att om du köper denna och tänker att den ska representera Japansk Whisky som helhet så får du nog tänka om – detta är en whisky som istället visar styrkan på hur bra whisky från hela världen är, men som Ichiro ’biffar’ till lite extra med sitt exceptionella destillat från Chichibu!