1423 S.B.S Jamaica 1994, 57%

S.B.S Jamaica 1994 är en 26 årig rom från New Yarmouth Distillery – systerdestilleri till det kanske mer välkända Appelton Estate på Jamaica.

Även om New Yarmouth kanske inte ringer några klockor så känner du förmodligen till Wray & Nephew Overproof rum. Det är en klassisk rom som används flitigt av bartenders över hela världen som kokas på just New Yarmouth!

New Yarmouth Distillery

När man tänker på Jamaicansk rom så går tankar oftast till stora och kraftfulla dofter och smaker – sprängfyllda med mogen banan och funk. Denna 26 åring är något annat. Bland annat beror det på att denna är kokad i en kolonnpanna och inte en pot still – men säkerligen så har en hel del smak funnits också i destillatet. Åren i fatet tonat ned de yviga och vilda intrycken och istället framträder en balanserad rom som ger en känsla av lyx och värdighet.

Doft: Blött läder och möbelpolish. Dova men robusta fruktiga toner som är tätt sammanslingrade – mogen banan, russin, dadlar, koks, mörkchoklad med vaniljpulver. Det finns också en väldigt trevlig ekfatston i bakgrunden som gör sig påmind med rostade tanniner.

Smak: Även om doften är otroligt dov och försiktig så är smaken något helt annat! Här får smaklökarna jobba ordentligt – först en kraftfull kick av alkoholen men sedan kommer stora fruktiga toner av banan och möjligtvis körsbär. En hint av koks som snabbt tas över av en snygg ekfatston.

Finish: Lång finish med en hel del dova frukter som dröjer sig kvar med strama tanniner som biter sig kvar i kinderna en stund.

1423 S.B.S Jamaica 1994, 57%

Land: Jamaica
Destilleri: New Yarmouth Distillery
Alkoholhalt: 57%
Destillerad: 1994
Buteljerad: Augusti 2020
Ålder: 26 år
Pris: 2889:-
Systembolaget artnummer: 51663