Jamaica Rom med Sherry Finish

Jamaica är ett av världens mest fascinerande romländer. Jamaicansk rom är ofta mer smakrik, fylligare och kraftfullare än annan rom. Ibland brukar man kalla Jamaica för romvärldens Islay, och det är ingen dum liknelse trots att de båda öarna är totalt olika och ligger ett halvt jordklot från varandra.

När Jamaica koloniserades var det britter som satte Union Jack i den soldränkta jorden. När sockerodlingarna sköt fart och det uppstod ett behov att ta hand om melassen stod det inte länge på förrän det kom pannor att bränna sprit i. Kunskap och pannor hämtade man hemifrån. I engelska, och inte minst skotska destillerier, stod potstills. De destillatörer och den utrustning man behövde hämtade man från whiskydestillerierna hemmavid. Skottar och engelsmän började helt enkelt göra rom på samma sätt som man gjorde whisky. Detta gav upphov till det man kallar den brittiska romstilen, det vill säga en potstilldestillerad, ekfatslagrad och smakrik rom. 

Rum Nation är en fascinerande rombuteljerare som kom att spela en betydande roll i populariseringen av rom i Europa. 1990 reste italienaren Fabio Rossi till Skottland för att köpa whiskyfat till sin firma Wilson & Morgan. Under ett av besöken upptäckte han att det fanns mycket gamla romfat i lagerhusen. Det var fat från forna brittiska kolonier som skickats till Skottland för att mogna långsammare i det kalla och fuktigare klimatet. Fabio Rossi fick prova och blev begeistrad, så till den grad att han grundade en egen rom-import och började köpa fat som han buteljerade under etiketten Rum Nation.

Rum Nation, Jamaica 5 Years Old Pot Still, Oloroso Sherry Finish, 50%

Säljstart: Fredag 17 februari, ca 60 butiker
Artnr: 41356-01
Alkoholhalt: 50%
Ursprung: St. Catherine, Jamaica
Typ: Engelska skolan
Ålder: 5 år (ej solera)
Producent: Rum Nation
Destilleri: Destilleriets namn anges ej på etiketten
Buteljerad: 2022
Råvara: Melass
Destillation: Pot still
Distillery Marque: WP
Esterhalt: Anges ej
Lagring: 4 års karibisk lagring på ex Bourbonfat samt 15–18 månaders kontinental lagring på second fill Olorosofat samt en mindre andel Pedro Ximenezfat
Sockerhalt: <5 g/l
Antal flaskor till Sverige: 1800 fl.
Pris: 599 kr
Volym: 70 cl