Fyra nya Kilchoman lanseras!

Kilchoman mognar

När destilleriet designades av Anthony Wills och Dr. Jim Swan så var det med tanken att det skulle producera ett rökigt och fruktigt destillat som blev väldigt bra av snabb lagring. Att starta ett destilleri är ju en extremt kostsam process och det handlar i grunden enbart om utgifter de första fem åren. Om man då vill kunna buteljera och sälja whisky så nära inpå då spriten fyller whisky, det vill säga tre år, så måste man ha en sprit som vinner snabbt på lagring. Men det finns en horisont bortanför detta tänk också – hur fungerar en whisky som är skapad för att levererar mycket doft och smak vid en ung ålder när den har lagrats i 16 eller 18 år. Och det är där Kilchoman nu är.
– Det är en viss utmaning för oss om jag ska vara helt ärlig, säger Emma. Vi har en väldigt lätt sprit med en delikat rökighet som vi skapar genom att ha längre fermenteringstider och höga pannor och det finns alltid en risk att allt det jobb som vi lägger ned i själva destilleringen är förgäves om vi lagrar whiskyn för länge eller på fel fat, fortsätter hon. Det låter som en PR skröna men faktum är att Anthony verkligen har följt våra äldsta fats utveckling så nära man bara kan göra då det har funnits en oro att de där första dropparna skulle utvecklas åt fel håll, men vi kan se nu att de fortfarande har Kilchoman’s DNA intakt även om röken naturligtvis är betydligt mer nedtonad än i våra yngre buteljeringar.

Kilchoman 100% Islay Barley

Om man vill lära känna Kilchoman i sin renaste form så är förmodligen 100% Islay Barley helt rätt väg att gå. Sedan den första lanseringen år 2011 så har Islay stått i fokus och allt korn är skördat på ön. Genom åren så har fatreceptet skiljt sig en aning men grundtanken har varit den samma. I årets buteljering, den trettonde i ordningen, så har de använts sig av skördarna från 2012, 2013 och 2014 och kornet kommer från gårdar alldeles i närheten av destilleriet.

– Man kan beskriva 100% Islay som att det är hela vår filosofi i buteljerad form, säger Emma. Det är en whisky som verkligen lever upp till hela konceptet som många pratar om, nämligen ’from field to bottle’. Idag så är ungefär 30% av hela vår produktion öronmärkt åt just 100% Islay. För just den trettonde utgåvan så har vi använt enbart ex-bourbonfat, något som vi inte har gjort på ett tag men Anthony tyckte att denna gång skulle vi verkligen låta vår whisky stå helt på egna ben och då passar bourbonfat bäst. Den är åtta år gammal och har en rökighet på 20PPM vilket är den lättaste rökigheten som vi använder.

Kilchoman | 100% Islay 91/100

Art: 41496-01 | PRIS: 999:- | 50%

| DOFT
Väldigt fruktig med gröna äpplen, päron och lätta toner av annans och mango. Röken och ekfaten är närvarande men väldigt inkorporerade i doften.

| SMAK
Söt med en stilig rök där frukten från doften återkommer med bravur! Äpplen inlindade i en snygg sötrök.

| FINISH
Lång finish med sötröksötma som är dränkt i ’orchard fruits’ och finstämd ekighet.

| HELHET
Vågar man säga att detta är Kilchoman när det är som bäst? Denna 100% Islay kan vara den bästa på länge!