Fyra nya Kilchoman lanseras!

Boireannach à Ìle

Emmas tidigaste minnen från Kilchoman är när de besökte deras Visitors Center och restaurangen efter att ha varit och ridit. Tidigare så var nämligen destilleriet en del av en hästgård där Emma red och de gjorde det till en vana att besöka restaurangen efter varje ridtur för en bit mat.
– Jag minns att mina föräldrar berättade att de också tillverkade whisky där och att det var en dryck för vuxna men jag förstod aldrig riktigt vad whisky var eller hur de tillverkade det i restaurangen. Man ska komma ihåg att jag var runt åtta år då också, skrattar hon.

Även om det var hennes första minne från att faktiskt ha besök destilleriet så minns Emma tiden innan det fanns, då det bara var en hästgård. Hon växte nämligen upp mitt emot Kilchoman på andra sidan av Loch Gorm.
– Mina föräldrar har berättat att det var en hel del prat på ön då nyheten om ett nytt destilleri på ön skulle byggas. Många trodde inte att det skulle bli av och ännu fler trodde aldrig att det skulle överleva, så det är ju kul att se hur fel många hade, säger Emma.

Som så många andra på Islay så är inkörsporten till att jobba med whisky sommarjobb. Då Emma bodde nära Kilchoman så var det naturligt att söka sig dit när det var dags att tjäna lite egna pengar. Och som de flesta andra så lämnade även Emma Islay när det var dags för högre studier och hon flyttade till Edinburgh för att studera på universitet.
– När jag var klar med studierna så visste jag inte riktigt vad jag ville jobba med så jag flyttade tillbaka hem till Islay för att fundera. Även om jag kanske inte tänkte att jag skulle jobba med whisky så tyckte jag om Kilchoman och teamet som jobbade där. Jag fick reda på att en heltidstjänst som guide skulle bli ledig och jag sökte och fick den, berättar hon.

Hon tänkte att jobbet på Kilchoman skulle vara något tillfälligt tills hon hade hittat det hon ville jobba med egentligen, men väl på plats så insåg hon att detta var något hon verkligen älskade.
– Bor man på en ö som Islay så är man van vid att man lever avskilt från resten av världen men om man jobbar som guide på ett destilleri så är det helt tvärtom – till oss kommer folk från hela världen. Det var mötet med alla människor i kombination att jag lärde mig mer och mer om hur whisky tillverkas och hur stort intresset är runt om i världen som gjorde att jag blev helt begeistrad, fortsätter hon. Nu när jag tänker tillbaka så minns jag när jag var liten och var på semester med min familj till Spanien. Vi var in i en butik och där på hyllorna så stod flaskor med namn på alla små byar runt om på Islay och jag förstod aldrig hur de i Spanien kunde känna till platser som Bunnahabhain, Bruichladdich eller Laphroig, berättar hon.

Efter att ha jobbat ett antal år som en väldigt uppskattad guide så fick hon ett erbjudande som hon inte kunde säga nej till – hon blev tillfrågad om hon ville träda in i rollen som Kilchoman’s Brand Ambassador.
– Det var ju otroligt kul och hedrande att bli tillfrågad om denna spännande tjänst så jag behövde inte fundera någon längre tid, säger Emma.