Loch Lomond – gränslös whisky!

Cirka 40 minuter västerut från Glasgow i Skottland ligger Loch Lomond Distillery. Ett destilleri som länge sas vara ett av landets yngsta med sitt byggnadsår 1966, men som idag har hunnit blivit hela 52 år!

Text: Henric Madsen
Foto: Loch Lomond Group & Stellan Kramer AB

Destilleriet byggdes av den amerikanska ägaren till Little Mill, Duncan Thomas, och det Chicago baserade Barton Brands. Destilleriet har kanske inte en så lång historia, men den är ända brokig. Under dessa blott 52 år så har det varit en hel dramatik kring destilleriet. 1971 så köptes Duncan Thomas ut och produktionen gick lysande tills den berömda whiskykraschen inträffade 1984. I samband med den så valde amerikanska ägarna att stänga destilleriet.

Alexander Bulloch, en känd buteljerare och blender köpte det stängda destilleriet från Barton Brands och öppnade det igen 1987. Han behövde malt sprit till sina kreationer som han buteljerade under företaget Glen Catrine Bonded Warehouse Co. 1994 så köpte också Glen Catrine de bägge destillerierna Littlemill och Glen Scotia. Mellan 1987 och fram till 2014 så var Loch Lomond Distillery Co det näst största familjeägda whiskyföretaget i Skottland.

2014 så sålde familjen Bulloch hela företaget, för en ej känd summa pengar, till investmentbolaget Exponent.

Idag är Loch Lomond ett av de större destillerierna i Skottland. De producerar ca 5 miljoner liter malt whisky per år och 18 miljoner liter grain.

Det som verkligen gör Loch Lomond unika är blandningen av de olika pannor de använder.

Från början hade destilleriet bara ett par pot stills, d.v.s. enkelpannor, men dessa var av en annorlunda modell än man är van vid hos andra skotska destillerier. De var nämligen en variant på Lomond pannan där man har plåtar i halsen för att kunna styra vilken sorts sprit man vill producera.

Läs här vad vi tyckte om Loch Lomonds olika buteljeringar!

När destilleriet byggdes ut 1990 så installerades ytterligare ett sådant pannpar och tre år senare, 1993, så utökades destilleriet med två kolonnpannor. Detta för att kunna producera sin egen grainwhisky.

Det var först 1998 de installerade två ’vanliga’ enkelpannor med svannacke, och 2007 så installerades ännu en kolonnpanna för att kunna producera en grain whisky som är gjord på 100% malt.

Michael Henry – Master Blender, Loch Lomond Group

Master Blender på Loch Lomond Group idag är Michael Henry. Michael är lite av en ulv i fårakläder då han är född och uppvuxen i Irland.
– Även om jag har jobbat mycket med öl så började jag faktiskt min karriär i whiskybranschen, berättar Michael. Jag är född och uppvuxen i Portstewart i Nordirland. Portstewart ligger bara ca en timme västerut ifrån Bushmills destilleri.

När han gick i skolan så var hans två favoritämnen kemi och biologi och när det var dags för universitet så hade han siktet inställt på Heriot-Watt i Edinburgh, Skottland. De erbjuder ett program som heter ’Brewing and Destilling’.
– Att gå på det programmet är dyrt, berättar han, så jag kontaktade Bushmills och frågade om de var intresserade av att sponsra mig, vilket de faktiskt var!

Under de kommande tre åren så jobbade han på Bushmills samtidigt som han studerade på Universitetet. Efter studierna så började han jobba på InBev i Irland. De hade då ett bryggeri i Belfast som han jobbade på i ett antal år innan han flyttade till Glasgow och började brygga öl på Tennents. Men 2007 så bytte han öl mot whisky och började som lagerhuschef på Loch Lomond.

Legenden John Peterson jobbade då på Loch Lomond och Michael fick möjligheten att jobba nära honom under flera år.
– John förvandlade Loch Lomond från ett destilleri med bara ett pannpar, till egentligen vad det är idag, berättar Michael. Han byggde verkligen upp själva grunden till det destilleri vi ser idag. Han lade också grunden för den jäst vi använder och kanske framförallt den vinjäst som vi är ensamma om i branschen. Även om han var mer på råspritsidan och själva destilleringen och jag skötte om lagringsdelen så jobbade vi väldigt nära och hade ett bra utbyte, fortsätter han.

Med sin examen från Heriot-Watt, och med en redan känd kundskap för aromer och smaker så fick han ganska snart ansvaret för Loch Lomonds ’bulk blends’. D.v.s. High Commissioner och en rad andra blends som de försåg andra leverantörer med.
– Våra blended whisky var och är en otroligt viktig del av verksamheten, säger Michael. Jag styrde då över 10 – 12 miljoner liter per år, ett otroligt ansvar egentligen.

Michel jobbade med denna del av Loch Lomomd fram till 2014 då ägarfamiljen Bulloch sålde hela företaget. De nya ägarna såg över verksamheten och beslutade att det skulle ändra inriktning på företaget. Man kan säga att från mitten av 80-talet tills när företaget såldes låg fokus på blended whisky, där High Commisserner var något av familjen Bullochs husblend. Men de nya ägarna skiftade fokus till single malts istället.
– Före 2014 så jobbade vi inte så mycket med Single Malt whisky, förklarar Michael. Ägarfamiljen var nöjda med de inkomster som de fick genom att sälja blends och de brydde sig väldigt lite om resten av verksamheten, fortsätter han.
– Vi har nu ändrat stora delar av vårt sätt att jobba sedan Exponent tog över. Vi gör naturligtvis en hel del ’vanliga’ blends – så kallade bulk blends, men vi går ifrån det mer och mer och siktar istället på Single Malt

I Alexandria ligger både destilleriet och deras buteljeringsanläggning. Det är här som Michael utgår ifrån också.
– Det är här vi blandar och buteljerar all whisky, berättar Michael. Vi samlar de flesta fat från Loch Lomond, Glen Scotia och Littlemill och lagrar dem här.

Loch Lomond Group har mer än 450 000 fat som ligger på lagring. Dessa är en mix av både single malt såväl som grain. För att hålla koll på alla dessa fat så använder de en mjukvara med det mycket passande namnet DRAMS, Distillery Records and Management System.

Med så många fat så krävs det struktur i arbetet och varje måndag så har de ett morgonmöte där de avhandlar vad som ska buteljera den kommande veckan, samt om det finns fat som de måste ”rädda”, och om dessa eventuellt måste blandas ihop med något bättre.
– De flesta av våra Single Malts gifter ihop sig i två till tre månader innan buteljering så vi ligger alltid ungefär tre månader fram i tiden, säger Michael. Men vi har alltid en två års plan med vad som ska buteljeras i framtiden. Och om vi ska ha en finish på någon whisky ska de faten ligga i minst fyra till sex månader så planering är a och o.

Lagen säger att den ålder som står på flaskan måste vara åldern på den yngsta whisky som finns i buteljen. Men en vanlig Loch Lomond 12 år har också en hel del fat som är äldre än så.
– För att få fram rätt smakprofil så använder jag ganska ofta fat som är ända upp till 14 år gamla, medger Michael. Jag använder också olika destillationsdatum för faten och jag ser till att inte använda systerfat. Detta är för att spara en bredd i lagret. Jag är noga med att det finns kvar en bra blandning av alla olika åldrar i lagret.
– Efter att jag bestämt ett urval av fat som ska ingå i en batch av vår Loch Lomond 12 år så provar jag alla valda fat. I en vanlig blandning av vår 12 åriga så ingår det 120 fat, men jag luktar och provar minst 150 fat inför varje batch.
– Vi buteljerar ju ibland en del single cask också, men då främst via våra distributörer och på utvalda marknader. Sverige har ju precis fått en specialbuteljering till SWF. Detta har vår importör i Sverige, Stellan Kramer, hjälp till med.

Loch Lomond
Organic 17 år
Systembolags
nr: 40249
Pris: 669 SEK

Jäst
Redan innan Michael började på Loch Lomond så hade de ju arbetat mycket med jäst, och med hans bakgrund som ölbryggare så förstärktes det arbetet.
– Det här är kanske ett för nördigt ämne, men jäst är en otroligt viktig del av var smaken kommer ifrån. Att det inte pratas mer om är kanske för att det är för abstrakt. Det är lättare att prata om ålder och fattyper. Men grundstommen till smakprofilen återfinns i vilken jäst man använder, säger Michael bestämt.
– Med min erfarenhet från bryggerivärlden så vet jag ju hur viktig jästen är för ölbryggare, och det är precis lika viktigt för oss som producerar whisky. Vi gör ju ett öl i grunden som vi sedan destillerar.

Loch Lomond har ett extremt fokus på just jäst, nästan mer än något annat destilleri i Skottland. De har arbetat fram vilken jäst som passar vilken panntyp och det faktum att de har en del udda pannor, bl.a. enkelpannor med rak hals och med plåtar i, gör att de också kan välja när de ska ta ur spriten för att få en så fruktig karaktär som möjligt.
– Vi använder två olika jäststammar för majoriteten av det vi producerar, sen har vi tillgång till en vinjäst som vi använder väldigt sparsamt.
– För vår grainwhisky, som baseras på vete istället för korn, så använder vi en helt annan jäst. Vi har faktiskt gått så långt så vi har provat ut vilken jäststam som passar bäst för våra olika pannor. Vi använder en jäst som är riktigt fruktig till våra pannor med rak nacke, och till våra traditionella enkelpannor använder vi en sort som ger en mer robust karaktär. 60 – 70% av smaken på våra whiskys är destillerikaraktär, där just jästen spelar en enorm del.

Då de har så många olika pannor på destilleriet så kan de producera långt fler stilar på sin sprit än något annat destilleri i Skottland.
– Vi producerar åtta olika stilar av Single Malt och tre olika stilar av maltbaserad grain och en sorts vetebaserad grain, säger Michael. Vi kan på så sätt producera alla de olika komponenterna som behövs för att buteljera Single Malt, Single Grain, Blended whisky eller Single Blended Whisky. Men faktum är att vi ändå köper in en del whisky för att tillverka våra blends så som High Commisioneer. Detta gör vi för att hålla kontinuiteten på smakprofilen. Men våra blends som bär namnet Loch Lomonds innehåller bara whisky från oss själva, klargör Michael.

Hos Loch Lomond hittar man således allt från helt orökt till kraftigt rökt whisky. I deras grundutbud så ingår Loch Lomond Reserve och Signature, vilka båda är blended whisky. Original, 12 år, 18 år är alla Single Malt. Deras lätt rökta whisky heter Inchmurrin och finns både som 12 åring och 18 åring. Deras rökiga whisky heter Inchmoan och finns som 12 åring eller som Single Cask.
– Vi jobbar också mycket med våra rökiga utgåvor. Beroende på hur vi destillerar så får vi olika röksmaker.
– Faten vi använder är till stor del ’american oak’, alltså exBourbonfat, för att skapa en mjukare whisky. Vårt fokus är att skapa en lättare och mjukare whisky med en lätt rökton, men som har mycket destillerikaraktär
Single Grain Malt

Loch Lomond
Single Grain
Systembolags
nr: 85807
Pris: 429 SEK

Utöver dessa olika blends och malter så har de en buteljering som heter Loch Lomond Single Grain. Detta är en malt whisky som är producerad i en kolonnpanna och får då enligt SWA, Scotch Whisky Association, inte tituleras som en Single Malt.
– I vårt maltdestilleri så har vi en liten kolonnpanna, berättar Michael. I denna så kör vi 100% malt med en grund som är precis likadan som vi gör för våra enkelpannor. Skillnaden är att den nysprit som vi tar från kolonnpannan vid maltkörning ligger på 85% istället för 94% som vi får ut från den vetebaserade. Den lägre alkoholhalten ger en mer fyllig smak. Vi har också bättre kontroll på vilken sorts sprit vi tar ur pannan då vi kan ta ur spriten ur en kombination av de överst åtta plåtarna i kolonnpannan. Loch Lomond Single Grain är verkligen en intressant och spännande whisky, säger han.

Micheal har ständigt en fot i framtiden, men också en fot i historien. Han jobbar dagligen med en planering som ligger minst två år fram i tiden, men han har också koll på destilleriets historiska lager och all den ålderstigna whisky som finns redo att buteljeras.
– Jag arbetar dagligen med en ständig överblick på ca 35 – 40 år av vad vi har i lager och vad vi kommer att ha. Vi har ju en hel del äldre fat i våra lagerhus och det som ligger närmaste tillhands och vad vi planerar att buteljera ganska snart är en 25 åring. Denna skulle i så fall bli en del av våran ’core range’.
– Vi har släppt en hel del nya utgåvor i och med vårt samarbete med golfturnering ’The Open’. Det samarbetet har delvis tagit vårt fokus under 2017 – 2018, men som sagt så har vi en plan för de kommande två åren ändå, så det kommer nog en hel del överraskningar framöver, säger Michael.

Inte öppet för besökare
Loch Lomond är dessvärre stängt för besökare, och anledningen till det är enkel. Destilleriet är byggt som en fabrik, och man hade aldrig några planer på att någon skulle vara intresserad av att eventuellt komma och besöka dem.
– Vi har undersökt om vi skulle kunna bygga ett besökscentrum, men på grund av att vi lagrar så otroligt mycket whisky här på plats i Alexandria så är det klassat som ett oljeraffinaderi. Detta gör det väldigt svårt att ta emot besökare i någon större skala.

Littlemill
Littlemill var ett destilleri som hade anor ända tillbaka till 1772 och där av ett av Skottlands äldsta destillerier. Det var beläget i staden Bowling, strax söder om Dumbarton i norra delen av Lowland. Det stängdes mellan 1984 och 1989 men drevs sedan vidare till 1992 då det stängdes för gott och slutligen revs efter en brand 2003. Varumärket och det kvarvarande lagret ägs av Loch Lomond.
– Det är jag som har ansvaret för de fat som finns kvar av Littlemill, säger Michael. Vi vill ju inte gå ut och säga exakt hur många fat som finns kvar, men jag kan åtminstone berätta att vi kan ge ut en eller två buteljeringar per år de närmsta åren framåt, säger Michael lite hemligt.
– Destilleriet blev rensat från all utrustning 96-97 och 2003 brann själva byggnaderna så idag finns inget kvar, tyvärr.

Little Mill 27 år
Loch Lomond släppte denna kreation under 2017.

Flaskan här till vänster är en 27 årig Littlemill som Loch Lomond släppte under 2017.
– Denna buteljering var en blandning av åtta olika refill bourbon fat som alla hade blivit fyllda i maj 1990. Vi beslutade att gifta samman dessa fat i några first fill bourbon fat och buteljerade dem när de var 27 år. Totalt släppte vi 500 flaskor, berättar Michael.

Spännande tider
– Det är verkligen en spännade tid att jobba på destilleriet nu när vi har fått mer kreativitet säger Michael. Och det syns också i de buteljeringar som vi nu börjar släppa. De senaste fyra åren så har vi byggt upp vår nya trategi och det är nu som man ser resultatet.
– Nu i maj så släppte vi ju också vår 17 åriga ekologiska whisky som är lagrad på bourbonfat och buteljerad på fatstyrka. En fantastisk whisky som också visar vart vi är på väg, avslutar Michael.