Nu kommer Agitator Argument Lönnsirapsfat

Agitator Whiskymakare överraskar återigen med en ny spännande smakupplevelse. Denna gång presenterar de något så ovanligt som en rågwhisky som lagrats på fat som tidigare innehållit lönnsirap. Vad man som konsument kan förvänta sig är smaker såsom akaciahonung, vanilj, röda äpplen och sirapssötma.

Att tillverka Rågwhisky är i sig en utmaning. Råg saknar ett yttre skal som korn har. Det gör att mäskbädden blir kompaktare och det blir svårare att få vätska att rinna genom silplåtarna. Därtill så blir mäsken gjord på råg mer trögflytande och får en tjockare konsistens, som i vissa fall liknar tapetklister. Den kombinationen gör att det blir en större utmaning att producera rågmäsken, men i slutändan får vi fram ett annorlunda destillat, med tydliga kryddiga toner som går mot knäckebrödshållet.

– Rågwhiskyn är i särklass den whiskyn vi haft mest utmaningar med att producera, men resultatet gör mödan värd, menar Oskar Bruno, Destillerichef på Agitator.

Agitator Argument Lönnsirapsfat har först lagrats på nya amerikanska ekfat och sedan slutlagrats i drygt 8 månader på fat som tidigare lagrat lönnsirap. Lönnsirapsfaten kommer från USA och är 60-120 L stora. Smaken är robust maltig med inslag av honung, frukt, vanilj och sirapssötma med ett lätt pepprigt avslut.

För Agitator känns det naturligt att prova nya fattyper. Lönnsirapsfatet känns som ett roligt fat som bidrar med nya djupa smaker, där den brända tonen från lönnsirap ger komplexitet och sötman balanserar upp whiskyn. Det utmanar på ett nytt spännande sätt, och visar att andra fattyper går att använda. Kombinationen med kryddiga rågtoner och lönnsirap kändes lockande. En härlig kombination som för tankarna till en klassisk cocktail. Rågwhisky är en intressant produkt att jobba med och att få använda den basen tillsammans med lönnsirapsfat kändes för spännande för att låta bli. 

Dricks med fördel ren eller med lite is eller varför inte prova att blanda en klassisk Old Fashioned. En spännande whisky som klarar att paras med nya smaker. Vad sägs om lönnsirapswhisky till amerikanska pannkakor eller till vaniljglassen.

Agitator Argument Lönnsirapsfat har en styrka på 46% och får en tillfällig lansering på Systembolaget med artikelnummer 41335-01. 6000 flaskor hamnar på hyllorna i 220 butiker runt om i landet 24 mars. Priset är 599 kr för 70 cl.