Ron Barceló

Om man ska berätta historien om Barcelós rom så måste man backa tillbaka mer än 90 år i tiden. År 1929 så kom det en ung man vid namn Julián Barceló från Mallorca till Santo Domingo på Dominikanska Republiken med fokus inställt på att producera den bästa rommen som världen hade skådat.

Han grundade företaget Barceló & Co och började producera rom nästan direkt och fick snart ut sina produkter i hela Dominikanska Republiken. Han jobbade ständigt med att förfina sin rom och det var inte förens 1950 som han hade skapat det perfekta receptet och kunde lansera Ron Barceló i större skala.

De första buteljeringar som släpptes var en vit rom, Barceló Blanco, och en lätt lagrad, Barceló Dorado. Dessa två produkter blev försäljningssuccéer direkt från start då den höga kvaliteten på rommen uppskattades av deras kunder.

Vid 1970 så lanserade de en lagrad rom, Barceló Añejo. 1974 så lämnade grundaren, Don Julián Barceló, över företaget till sin brorson Miguel Barceló. Miguel hade ännu större drömmar än sin farbror och utvecklade en ny rom som lanserades 1980: Ron Barceló Imperial.

Ron Barceló Imperial tog plats som landets premiumrom nummer ett och efter tio så kände Miguel och företaget att de var redo att introducera denna rom för världen. Hittills hade Barcelós produkter enbart funnits tillgängliga på Dominikanska Republiken.

De beslutade sig för att börja samarbeta med några spanska affärsmän som var väldigt duktiga på att lansera viner och andra spritdrycker internationellt. De spanska herrarna skapade företaget Ron Barceló SLR och från 1990 så fanns Barcelós rom äntligen att tillgå internationellt.

Den internationella lanseringen gick väldigt bra och vid 2006 så fanns deras rom på fler än 25 olika marknader världen över. Samma år stod det också klart att Ron Barceló SLR köpte hela företaget på Dominikanska Republiken. Men den tredje generationen Barceló fick en given plats i den nya styrelsen, vilket de har än idag.

Efter ägarförändringen så dök flera olika buteljeringar upp på marknaden också. En av Systembolagets riktigt storsäljare Barceló Gran Añejo fick se dagens ljus, likaså den vanliga Añejo samt Imperial.

Barceló Imperial Onyx

Under 2019 så har de också släppt Ron Barceló Imperial Onyx, en 10 årig rom som är filtrerad genom en bädd av ädelstenen Onyx, därav namnet. Rommen har lagrats på hårt rostade ex-Bourbonfat.

Ron Dominicano

För att säkerhetsställa kvaliteten och det historiska ursprunget på rom från Dominikanska Republiken så har regeringen, i nära samarbete med Barceló arbetat fram en produktionsstandard som alla romproducenter på ön jobbar efter.

Denna standard, Ron Dominicano, kräver att om man ska få säga att rommen kommer från Dominikanska Republiken så måste hela produktionen ske på plats. Sockerrören ska skördas och jäsas samt att juicen ska destilleras på ön. Rommen måste sedan lagras i ekfat i minst ett år innan man får sälja det som rom från Dominikanska Republiken.

Då Barclelós har varit aktiva med att driva fram denna standard så lever de självklart upp till dessa krav till punkt och pricka.

Alcoholes Finos Dominicanos

Alcoholes Finos Dominicanos (AFD) är ett toppmodernt destilleri som stod klart så sent som 2010. Det är resultatet av ett samarbete mellan den dominikanska staten, EU och de ledande romproducenterna Ron Barceló och Yazoo.

Alcoholes Finos Dominicanos

Romindustrin har alltid producerat en rad olika avfall som man har varit dåliga på att ta reda på. 2007 insåg man att något måste göras för att städa upp industrin på ön och man beslutade att gå ihop för att bygga ett modernt och grönt destilleri.

2009 var man igång med att provdestillera och 2010 kunde man köra igång med full produktion.

Barceló odlar sina sockerrör på egna fält som har en näringsrik jord med en låg svavelhalt. De använder enbart juicen från rören till sin romproduktion.

Rören fraktas sedan till destilleriet där de krossas för att utvinna juicen. Resterna av rören används sedan som biomassa vid destilleriet.

Allt koldioxid vid destilleriet samlas upp i stora tankar och säljs till läskedrycksproducenter som använder det till att kolsyra sina drycker.

Allt restvatten från destilleriet behandlas och renas innan det återanvänds för bevattning på sockerrörsfälten.

Den färdiga spriten, som håller en alkoholhalt på 96%, levereras till Barceló som sedan lägger spriten på fat.

Barceló påstår själva att de har de bästa förutsättningarna för att lagra rom. San Pedro De Macoris-regionen, där destilleriet och deras lager finns, har en temperatur på 30 grader året runt och med en hög luftfuktighet. Ett års lagring i det klimatet motsvarar cirka fyra år i ett svalare klimat.

För att säkerhetsställa kvaliteten på sin rom så provas alla fat kontinuerligt. De fat som är redo för buteljering blandas samman i rostfria tankar där de får gifta ihop sig under några dagar.

Efter att Barcelós Master Blender har provat och godkänt batchen så skickas rommen till deras egen buteljeringsanläggning.

För besökare som vill veta mer om Ron Barcelós rika historia och hur man tillverkar rom så har de byggt ett stort besökscenter med ett museum i San Pedro de Macoris. Bland de saker som finns utställda har de bland annat gamla lerkrus som förr användes för att fermentera, en antik sockerrörspress samt gamla kopparpannor som användes på 30-talet.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*