Ron Barceló – Det flytande guldet från Dominikanska Republiken

Ron Barceló

Om man ska berätta historien om Ron Barceló rom så måste man backa tillbaka mer än 90 år i tiden. År 1929 så kom det en ung man vid namn Julián Barceló från Mallorca till Santo Domingo på Dominikanska Republiken med fokus inställt på att producera den bästa rommen som världen hade skådat.

Han grundade företaget Barceló & Co och började producera rom nästan direkt och fick snart ut sina produkter i hela Dominikanska Republiken. Han jobbade ständigt med att förfina sin rom och det var inte förens 1950 som han hade skapat det perfekta receptet och kunde lansera Ron Barceló i större skala.

De första buteljeringar som släpptes var en vit rom, Barceló Blanco, och en lätt lagrad, Barceló Dorado. Dessa två produkter blev försäljningssuccéer direkt från start då den höga kvaliteten på rommen uppskattades av deras kunder.

Vid 1970 så lanserade de en lagrad rom, Barceló Añejo. 1974 så lämnade grundaren, Don Julián Barceló, över företaget till sin brorson Miguel Barceló. Miguel hade ännu större drömmar än sin farbror och utvecklade en ny rom som lanserades 1980: Ron Barceló Imperial.

Ron Barceló Imperial tog plats som landets premiumrom nummer ett och efter tio så kände Miguel och företaget att de var redo att introducera denna rom för världen. Hittills hade Barcelós produkter enbart funnits tillgängliga på Dominikanska Republiken.

De beslutade sig för att börja samarbeta med några spanska affärsmän som var väldigt duktiga på att lansera viner och andra spritdrycker internationellt. De spanska herrarna skapade företaget Ron Barceló SLR och från 1990 så fanns Barcelós rom äntligen att tillgå internationellt – vid år 2006 så hade de expanderat till fler än 25 olika marknader.

2006 köpte också Ron Barceló SLR hela företaget på Dominikanska Republiken. Men den tredje generationen Barceló fick en given plats i den nya styrelsen, vilket de har än idag.

Efter ägarförändringen så dök flera nya buteljeringar upp på marknaden också – bland annat en av Systembolagets riktigt storsäljare Barceló Gran Añejo.

Barceló Imperial Onyx är en förlängning på det produktförnyande som påbörjades för snart 15 år sedan. Det är en 10 årig rom som är filtrerad genom en bädd av ädelstenen Onyx, därav namnet. Imperial Onyx har sedan lagrats på hårt rostade ex-Bourbonfat vilket ger den en nästintill sammetslen munkänsla.

Barceló Imperial Onyx

Doft: Mjuk krämig doft full av vanilj, crème brûlée, söta frukter som ananas och dadlar. En bra nötig ton finns också.
Smak: Då den är buteljerad på 38% så är det en snäll smak som är fylld med choklad, crème brûlén återvänder här. Det är en torr rom och det känner man verkligen i munkänslan. Väldigt rund och balanserad. En bra instegsrom för whiskydrickaren!
Eftersmak: Ganska kort eftersmak – men den vaniljiga crème brûlén fortsätter att levererar! 

Barceló Imperial Onyx hittar du här på Systembolaget

Ron Dominicano – en nationell produktionsstandard

För att säkerhetsställa kvaliteten och det historiska ursprunget på rom från Dominikanska Republiken så har regeringen, i nära samarbete med Barceló arbetat fram en produktionsstandard som alla romproducenter på ön jobbar efter.

Denna standard, Ron Dominicano, kräver att om man ska få säga att rommen kommer från Dominikanska Republiken så måste hela produktionen ske på plats. Sockerrören ska skördas och jäsas samt att juicen ska destilleras på ön. Rommen måste sedan lagras i ekfat i minst ett år innan man får sälja det som rom från Dominikanska Republiken.

Då Barclelós har varit aktiva med att driva fram denna standard så lever de självklart upp till dessa krav till punkt och pricka.

Alcoholes Finos Dominicanos – destilleriet

Alcoholes Finos Dominicanos (AFD) är ett toppmodernt destilleri som stod klart så sent som 2010. Det är resultatet av ett samarbete mellan den dominikanska staten, EU och de ledande romproducenterna Ron Barceló och Yazoo.

 Alcoholes Finos Dominicanos
Alcoholes Finos Dominicanos

Romindustrin har alltid producerat en rad olika avfall som man historiskt har varit dåliga på att förädla. 2007 insåg man att något måste göras för att städa upp industrin på ön och man beslutade att gå ihop för att bygga ett modernt och grönt destilleri. Det tog två år att färdigställa men 2009 var man igång med att provdestillera och 2010 kunde man köra igång med full produktion. Den färdiga spriten, som håller en alkoholhalt på 96%, levereras till Barceló som sedan lägger spriten på fat.

Barceló odlar sina sockerrör på egna fält som har en näringsrik jord med en låg svavelhalt. De använder enbart juicen från rören till sin romproduktion. Rören fraktas sedan till destilleriet där de krossas för att utvinna juicen. Resterna av rören används sedan som biomassa vid destilleriet.

Allt koldioxid vid destilleriet samlas upp i stora tankar och säljs till läskedrycksproducenter som använder det till att kolsyra sina drycker. Restvattnet från destilleriet behandlas och renas innan det återanvänds för bevattning på sockerrörsfälten.

Lagerhus

Ett perfekt klimat för lagring

Barceló påstår själva att de har de bästa förutsättningarna för att lagra rom. San Pedro De Macoris-regionen, där destilleriet och deras lager finns, har en temperatur på 30 grader året runt och med en hög luftfuktighet. Ett års lagring i det klimatet motsvarar cirka fyra år i ett svalare klimat.

För att säkerhetsställa kvaliteten på sin rom så provas alla fat kontinuerligt och de fat som är redo för buteljering blandas samman i rostfria tankar där de får gifta ihop sig under några dagar. Efter att Barcelós Master Blender har provat och godkänt batchen så skickas rommen till deras egen buteljeringsanläggning.

Besök Barceló!

För besökare som vill veta mer om Ron Barceló och dess rika historia samt hur man tillverkar rom så har de byggt ett stort besökscenter med ett museum i San Pedro de Macoris. Bland de saker som finns utställda har de bland annat gamla lerkrus som förr användes för att fermentera, en antik sockerrörspress samt gamla kopparpannor som användes på 30-talet.