Sveriges och Norges främsta cocktailmästare är utvalda

Finalen av den årligt återkommande branschtävlingen The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie avgjordes i söndags, den 24 november på restaurang Nabo i Stockholm, där skickligaste skaparna i Sverige och Norge av Glenmorangie single malt- cocktails utsågs. Efter en tuff kamp var juryn enig om vinnarna Brett Nebauer, bartender på Care/Of Bar i Malmö och Karel Varga, Bar Manager på Svanen i Oslo.   

För fjärde året rad arrangerades branschtävlingen The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie, vars ambition är att hitta de skickligaste skaparna av cocktails med Glenmorganies singel malt whisky som bas samt utse en vinnare från Sverige och en från Norge. Precis som tidigare år fick juryn in många bidrag, varav elva personer från Sverige respektive tre personer från Norge utsågs till ambassadörer tillika finalister. De alla har representerat The Men of Tain under året genom att delta i workshops, där den erkända barprofilen Robert Radovic utbildat dem om Glenmorangies historia och traditioner. Vinnarna Brett Nebauer på Care/Of Bar i Malmö med cocktailen ”Morning Eagle” och Karel Varga från Svanen i Oslo med sin cocktail ”Longneck” kan nu titulera sig som Sveriges och Norges cocktailmästare.

Morning Eagle var en idé baserad på symboliken för Skottland, The Golden Eagle, och är ett anagram. Morning Eagle symboliserar också min resa från Australien till Skandinavien, fylld av mod, styrka och passion. Dessa ledord matchar även varumärket Glenmorangie väl, och allt som The Men of Tain står för. När det kommer till min cocktail så ville jag skapa något enkelt som lätt kan återskapas i vilken bar som helst, fylld av smaker som kompletterar whiskyns karaktär och ger en spännande upplevelse, säger Brett.

Karel Varga, Svanen, Oslo. Foto: Jacob Spangenberg
Brett Nebauer, Care/Of Bar, Malmö. Foto: Sandra Andersson

Årets finalister i Men/Women Of Tain 2019:
Karel Varga, Svanen, Oslo, Norge
Danny Gibbons, C’est La bab, Oslo, Norge
Pedro Passos, Bygdøy Allé 3, Oslo, Norge
Carl-Anton Willig, Hotel Pigalle, Göteborg, Sverige
Daniel Seehuusen, Avalon Hotel, Göteborg, Sverige
Arber Bamci, View Skybar, Göteborg, Sverige
Sylvain Suzeau, Brasserie Lipp, Göteborg, Sverige
Brett Nebauer, Care/Of Bar, Malmö, Sverige
Marcus Fredriksson, Care/Of Bar, Malmö, Sverige
Antonia Lind, MJ’s, Malmö, Sverige
Rocky Hörman, Tures, Stockholm, Sverige
Gabriel Josefson, Vapiano, Stockholm, Sverige
Emelie Hjärtström, Häktet, Stockholm, Sverige
Marie Hallhagen, Häktet, Stockholm, Sverige

Deltagarna har fått använda sin kreativitet i smak och utformning för skapandet av varsin personlig och unik signaturcocktail tillsammans med Glenmorangie. Under hösten har ambassadörerna sålt sina signaturdrinkar på barerna de arbetar på och spridit budskapet i sina och barernas sociala kanaler för att skapa spridning. Samtliga whiskycocktails tillsammans med skaparna har porträtterats av fotograferna Sandra Andersson från Sverige och Jacob Spangenberg från Norge.

Tillställningen och finalen var en kombination av vernissage med presentationer av samtliga porträtt och whiskycocktails, som bedömdes utifrån kriterierna utseende, smak, kreativitet och utförande, av en expertjury:
Robert Radovic, Liquid Management, bedömde finalisternas cocktails Jennifer Bonde, Brand Manager Glenmorangie Sverige, bedömde bästa svenska presentation
Oscar Bylund, Moët Hennessy Norge, bedömde bästa norska presentation
Jonas Kleerup, kurator och konstkritiker, bedömde porträtten.

Bild: från vänster – Rob Radovic, Jennifer Bonde, Brett Nebauer, Karel Varga och Oscar Bylund.

Juryns motivering: Det var en mycket spännande och jämn final. Brett och Karel utmärkte sig med sina presentationer, förståelsen för varumärket och med sina välkomponerade signaturcocktails, vilket imponerade på oss. Vi är mycket glada och stolta över att presentera dem som året vinnare och främsta cocktailskapare.

Brett Nebauer ”Morning Eagle”:

  • 60 ml kakaosmör-infuserad Glenmorangie Lasanta
  • 10 ml Banane du Bresil
  • 6 ml Amontillado Sherry
  • 2 stänk Angostura Bitter
  • 3-4 droppar Coffee Oil för garnering

Brett är ursprungligen från Australien. Han har endast bott i Sverige i 10 månader och dessförinnan bodde han ett och ett halvt år i Köpenhamn. Brett arbetar idag på Care/Of Bar i Malmö. Men of Tain är hans första tävling sedan han startade som bartender för åtta år sedan.

Karel Varga ”Longneck”:

  • 50 ml Glenmorangie Lasanta
  • 20 ml Cascara-infuserad starkvinsblandning
  • 10 ml D.O.M. Benedictine
  • en skvätt Ardbeg Drum
  • apelsinblomma som dekoration

Karel arbetar som barchef på cocktailbaren Svanen, vars lokal tidigare varit ett apotek. Hans signaturdrink beskriver det Svanen och Glenmorangie har gemensamt – respekt för historia, traditioner, arv, passion och mångsidighet inför framtiden.