Zippin Smoke – njut av en rökig zip!

Zippin Smoke är den sista batchen ur det som Selected Malts kallat Zippin whisky. Här får du en robust blended malt med härliga rökinslag!

Zippin Smoke kom till som så mycket annat i vår värld av en slump. Det var en ren tillfällighet under en av Selected Malts fatprovardagar som en idé kom upp kring Zippin blenden och vad som skulle hända om de skulle utveckla den till en mer rökig variant?

De prövade att tillsätta en kraftigt rökig Islay whisky till original blenden – valet föll på en rökig Bunnahabhain (Staoisha) och de insåg direkt att detta var något speciellt. De beslöt direkt att spara ett fat med de sista dropparna från Zippin original blenden och lägga till denna rökiga whiskyn och försöka skapa en ny dimension och en mer robust och rökig Zippin. De lät whiskyn mogna och gifta ihop sig i nästan ett år innan de buteljerade den under hösten 2022.

Resultatet är en mer robust Zippin med tydliga rökinfluenser. Den klassiska Zippin ligger och lurar i bakgrunden med sin tydligt kryddiga och fruktiga inramning.

Blended Malt!?

En blended malt är en whisky som bara innehåller Single Malt whisky men från olika destillerier. En ’vanlig’ blended scotch whisky innehåller också en andel grain whisky. Förr kallade man Blended Malts för Vatted Malts men detta namn har nu fasats ut.

Selected Malts Zippin Smoke

Ålder: NAS (medelålder 9 år)
Fattyp: Refill Sherry butt
ABV: 50,1%
Antal Flaskor: 612
Artikelnummer Systembolaget: 58624
Pris: 499:-
Volym: 500 ml