Årets Fuller’s Vintage Ale släpps på fredag!

På fredag den 24 november är det premiär för den 27:e upplagan av Fuller’s Vintage Ale i ett begränsat antal. Det brittiska bryggeriet Fuller’s har hängivet bryggt denna hantverksöl sedan 1997, där varje årgång är unik och skiljer sig från de föregående. Årets utgåva lovar en maltig och nyanserad smak med en tydlig beska. En spännande möjlighet att uppleva den senaste skapelsen från detta prestigefyllda bryggeri.

Varje år är det bryggmästarens uppgift att välja ut de bästa tillgängliga ingredienserna för att skapa årets Vintage Ale, vilket innebär att varje recept är unikt. Trots detta delar de alla en gemensam nämnare – den karakteristiska och klassiska Fuller’s-jästen ingår alltid i receptet.

Årets utgåva av Vintage Ale kombinerar Pale Ale och DRC (Double Roasted Crystal), vilket ger en dubbelrostad karamellmalt med smaker av kola och russin. I detta traditionsrika hantverk framhävs också modern engelsk humle, där Opus, Archer och CF185 bidrar med toner av persika och citrus. Avslutningsvis kännetecknas ölet av den fruktiga marmeladkaraktären från den berömda Fuller’s-jästen. Som alltid förenar årets Vintage Ale det bästa av traditionella smaker med nya humlesorter för att skapa årets unika karaktär.

Ölet har en hög samlarvärde då varje flaska och låda är individuellt numrerad och representerar en del av den begränsade bryggningen. Trots att bryggeriets bäst före datum är satt till tre år, kan ölet lagras och mogna under längre tid med rätt förutsättningar. Fuller’s Vintage Ale är bottle-conditioned, vilket innebär att det innehåller levande jästkultur och utvecklas över tiden. Fortsatt lagring ger ölet en mer komplex karaktär och smakprofil som förändras över tid. För bästa mognad bör ölet lagras upprätt och svalt.

Vintage Ale har blivit särskilt eftertraktad då varje exemplar är en del av den begränsade produktionen. Tidigare har äldre årgångar varit relativt lättillgängliga, men med ökad efterfrågan på världsmarknaden har de blivit allt svårare att få tag på.

Vintage Ale är den mest speciella ölen som lämnar Fuller´s bryggeri varje år och har med tiden blivit en årlig klassiker.

Fuller´s Vintage Ale 2023

Artikelnummer: 11136
Pris: 84,90 kr
Volym: 500 ml
Alkoholhalt: 8,5%
Lanseras den 24 november klockan 10:00 på Systembolaget